Gebelik

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Yumurta çatlatma iğnesi nedir? Ne zaman yapılır? Yumurta çatlatma iğnesi ne işe yarar? Nereden vurulacağı, yararları, komplikasyonları, fiyatı ve aradığınız tüm bilgiler içeriğimizde...

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Çatlatma iğnesi, yumurtalık problemlerine bağlı olarak gelişen kısırlık durumunda hamile kalma şansını yükseltmek için uygulanan bir ilaçtır. Bu ilaç sayesinde yumurtalıklar uyarılır ve daha fazla miktarda yumurta foliküllerden atılır.

Bebeğin oluşması için öncelikle bir sperm ve bir yumurtanın bir araya gelmesi ve döllenmenin gerçekleşmesi gerekir. Bu döllenme meydana gelmediğinde erkeğin sperminde ya da kadının yumurtalarında bir sorunun olduğu düşünülebilir.

Kadına bağlı problemlerin büyük bir kısmında yumurtalıkların sorunlu olduğu görülür. Yeterince bulunmayan yumurta hücrelerini bulamayan sperm döllenmeyi sağlayamayacağı için döllenme gerçekleşmez.

Bu noktada devreye çatlatma iğneleri girer. Çatlatma iğneleri ile birlikte yumurtalık uyarılarak daha fazla miktarda yumurtanın sperm için hazırlanması sağlanır. Bu sayede tüp bebek gibi tedavi yöntemlerinde başarı oranı artar.

İlginizi Çekebilir – 2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti

İlginizi Çekebilir – Diprospan İğne Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanıcı Yorumları

İlginizi Çekebilir – Saneloc 50 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Çatlatma iğnesi yapılırken adet döngüsüne dikkat edilir. Bunun sebebi de normal yumurtlama dönemini göz önünde bulundurarak başarı şansını arttırmaktır.

Normal şartlarda yumurtlama fonksiyonu aylık mestrual siklusun ortalarına doğru olur. Siklusun bu evrelerinde kadına ait östrojen ve LH hormonları yükselir. Yumurtlama gerçekleştikten sonraki gün östrojen ve LH hormonları pik yapar. Daha sonra 36 saat içerisinde yumurtalar çatlar ve döllenme için hazır hale gelir.

Çatlatma iğneleri yapılırken bu yumurtaların olgunluğa ulaşması beklenir. Olgunlaşmadan önce yapılan çatlatma iğnelerinde başarı olmaz.

İlginizi Çekebilir!!!  1. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Çatlatma iğnesinin yapılacağı zamanı belirlemek için öncelikle anne adayının adet döngüsünü takip etmesi gerekir. Bununla birlikte doktor tarafından kan testleri ve çeşitli görüntüleme yöntemleri uygulanmalıdır. Doğru an geldiğinde de çatlatma iğneleri yapılabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi NedirPin

Çatlatma İğnesi Nerede Yapılır?

Çatlatma iğneleri normal iğneler gibi değildir. Bu nedenle sağlık personellerinin kontrolünde bir klinikte yapılmalıdır. Çatlatma iğneleri yapılırken doğru zaman beklendiği için başka yerde yapılan bir uygulama yanlış sonuçlar doğurabilir. Bu da o ayki döngünün boşa gitmesine ve bir sonraki menstrual siklusun beklenmesine neden olabilir. Yani kısaca işlem başarısız olur.

Çatlatma İğnesi Ne İşe Yarar?

Çatlatma iğnesi özellikle tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerde başarı oranını yükseltmek için kullanılır. Bu iğneler sayesinde daha fazla yumurta sperm ile döllendirilmek üzere hazırlanır.

Normal şartlarda döllenme ve embriyo oluşumu için yeterli miktarda yumurta bırakılır. Ancak bazı faktörler nedeniyle bu oluşum tam olarak gerçekleşemez. Bu durumda da çatlatma iğnesine ihtiyaç duyulabilir.

Çatlatma İğnesi Nasıl Vurulur?

Çatlatma iğnesi vücuda enjeksiyon yoluyla yapılır. Bu enjeksiyonlar vücudun farklı yerlerine yapılabilir. Çatlatma iğneleri sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır. Bunun için bir klinikte doktor ya da hemşireden yardım alınabilir.

Çatlatma İğnesi Nereden Yapılır?

Çatlatma iğnesi yapılabilecek vücut bölgeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalça
  • Cilt altı
  • Göbeğin alt kadranındaki deri altı
  • Kol arkası

Yumurta Çatlatma İğnesi Fiyat 2022

Yumurta çatlatma iğnesi fiyatları 2022 yılında ortalama 160 TL’dir. Bu fiyat bazı kurumlarda değişiklik gösterebilir.

Yumurta çatlatma iğnesi uygulamalarında tek 1 enjeksiyon yeterlidir. Doğru zamanda kullanılmayan ya da başarısız olan uygulamalarda yeniden yumurta çatlatma iğnesi almak gerekli olabilir.

İlginizi Çekebilir – 2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti

İlginizi Çekebilir – Diprospan İğne Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanıcı Yorumları

İlginizi Çekebilir – Saneloc 50 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Çatlatma İğnesi Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilaçta olduğu gibi çatlatma iğnelerinde de bazı yan etkiler meydana gelebilir. Bu yan etkiler her kadında görülmez. Yan etki ortaya çıktığında da şiddeti farklılık gösterir.

Çatlatma iğnesine bağlı olarak gelişebilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Karın ağrısı
  • Göğüs hassasiyeti
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ateş
  • Cinsel istekte artma
  • Vajinal akıntı

Yumurta Çatlatma İğnesi NedirPin

Yumurta Çatlatma İğnesi Markaları

Yumurta çatlatma iğnesi olarak genellikle “OVITRELLE 250 mcg/0.5 ml 1 kullanıma hazır şırınga” ilaçları uygulanır. Bu ilaçlar dozu ayarlanmış ve kullanıma hazır bir şekilde sunulur.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra birkaç gün boyunca düzenli cinsel ilişkiye girilmelidir. Eğer doğal döllenme gerçekleşmiyorsa ve aşılama yöntemi uygulanacaksa iğne uygulamasından sonra 36 saat içerisinde sperm transferi yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir!!!  Erkek Dışarı Boşalırsa Hamile Kalınır Mı?

Birkaç günlük cinsel ilişki ve sperm transferi sonrasında döllenme gerçekleşirse bir dizi olay gerçekleşmeye başlar. Bu noktada kadınlar gebelik testini ortalama 12 gün sonra yapmaya başlayabilir. İlk gebelik testi 12 gün sonra yapıldıktan sonra 2 gün aralarla diğer gebelik testleri de yapılabilir. Gebelik testi pozitif çıkarsa doğrulamak adına 2 gün son kez gebelik testi yine yapılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olmalı?

Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonraki 12. saatte ilk cinsel ilişkiye girilmesi önerilir. Daha sonra düzenli aralıklarla birkaç gün boyunca cinsel ilişkiye girilmelidir. Tabi bu cinsel ilişkilerde herhangi bir korunma yöntemi uygulanmamalıdır.

Yumurta çatlamasına yakın, kadınlarda ciddi oranda cinsel istekte artış yaşanır. Bununla birlikte vücut ısısı ortalama 0.5 derece artar. Cinsel ilişki için en doğru zaman bu zamandır.

Çiftler birkaç gün boyunca düzenli cinsel ilişkiye girerse başarı şansı büyük oranda artar. Bu sayede gebelik gerçekleşebilir.

Çatlatma İğnesi Yanlış Bir Zamanda Yapılırsa Ne Olur?

Çatlatma iğnesi yanlış bir zamanda uygulanacak olursa herhangi bir başarı yakalanamaz. Menstrual siklusa uyulmayacağı için yumurtalar çatlamaz ve iğne boşa uygulanmış olur.

Menstrual siklusta yani adet döngüsünde günlere ve hatta saatlere uymak çok önemlidir. Bu nedenle çatlatma iğnelerinin doğru zamanda uygulanması şarttır. Doğru zamanı belirlemek için de kadınlardaki hormon seviyesinin düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekir.

Çatlatma İğnesi Ağrı Yapar mı?

Çatlatma iğneleri herhangi bir ağrı yapmaz. Yalnızca iğnenin vücuda girdiği yerde az düzeyde acı hissedilebilir.

Çatlatma iğnesi sonrasında ciddi düzeyde ağrı hissedilirse iğnenin yanlış dokuya uygulanmış olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Böyle bir durumda kısa süre içerisinde bir sağlık kurumuna gidilmelidir.

İlginizi Çekebilir – 2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti

İlginizi Çekebilir – Diprospan İğne Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanıcı Yorumları

İlginizi Çekebilir – Saneloc 50 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Çatlatma İğnesini Yapmayı Unutursanız Ne Olur?

Çatlatma iğnesi doğru zamanda uygulanmazsa ve unutulursa bir sonraki ayın gelmesi beklenir. Çatlatma iğnesinin doğru zamanının belirlenmesi için düzenli kan testlerinin yapılması gerekir.

Eğer doğru zamanın ne zaman olduğunu unutursanız enjeksiyonu uygulayacak olan sağlık kurumu ile iletişime geçilebilir. Sağlık kurumu personelleri kan testine göre zamanı söyleyecektir.

Yumurta Çatlatma İğnesi NedirPin

İlginizi Çekebilir!!!  7. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Çatlatma İğnesi Vurulduktan Kaç Gün Sonra Yumurta Çatlar?

Çatlatma iğnesi vurulduktan sonraki yumurta çatlama süresi kadından kadına değişiklik gösterir. Ancak ortalama 36 saat içerisinde çatlama gerçekleşir.

Kadınlardaki fizyolojik farklılıklar nedeniyle çatlatma iğnelerinin etki göstermesi 40 saati bulabilir. Ancak birkaç saatlik fark herhangi bir fark yaratmayacaktır.

Çatlatma İğnesinden Sonra Kaç Kere İlişkiye Girilmeli?

Çatlatma iğnesi vurulan kadınların eşleriyle düzenli ilişkiye girmesi gerekir. Ancak çoğu zaman kadınlar kaç kere cinsel ilişkiye gireceğini bilemiyor.

Çatlatma iğnesi sonrasında cinsel ilişkiye girme sıklığı hakkında net bir bilgi vermek doğru olmaz. İşlemden sonraki 10 ila 12. saatlerde ilk cinsel ilişkiye girilmesi gerekir. Daha sonraki günlerde de düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesi şarttır.

Doğru zamanda cinsel ilişkiye girmek başarı oranını büyük oranda arttırır. Doktorlar ne zaman cinsel ilişkiye girileceğini anlatacaktır.

Çatlatma İğnesinden Sonra Her Gün İlişki Olur mu?

Çatlatma iğnesinden sonra her gün cinsel ilişkiye girilmelidir. Ne kadar düzenli ilişkiye girilirse başarı oranı o derecede artar. Cinsel ilişki sıklığı birkaç gün boyunca devam etmelidir. Daha sonra gebelik testlerini yapmaya başlanabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Kaç Kez Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi 1 kere yapılır ve işlemin başarılı olup olmadığı beklenir. Eğer işlem başarısız olmuşsa ilerleyen menstrual siklusta tekrardan uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesini çok yüksek dozda kullanmak başarı oranını arttırmaz. Her zaman doğru dozda uygulanmalıdır.

Yumurta Çatlatma İğnesi NedirPin

Çatlatma İğnesi ile Yumurta Kesin Çatlar mı?

Yumurta çatlatma iğnelerinin işlevi yumurtayı çatlatmaktır. İğne doğru dozda ve doğru yöntemle uygulandığında her zaman etki gösterir.

Ancak kadında fizyolojik problemler varsa ya da mevcut bir sağlık sorunu varsa yumurta çatlamayabilir. Yani kısaca çatlatma iğnesi her zaman yumurtaları çatlatmaz.

Yumurta Çatlatma İğnesi Kilo Aldırır mı?

Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra gebe kalınırsa kilo alımı gerçekleşebilir. Bu daha çok ödem nedeniyle gerçekleşir.

Aynı zamanda gebeliğin getirdiği iştah artışı da kilo alımına neden olabilir. Gebelik nedenli kilo alımı doğal bir süreçtir.

Toplanan Yumurta Neden Döllenmez?

Toplanan yumurtalar zaman zaman döllenmez. Bunun bazı nedenleri vardır. Toplanan yumurtaların döllenmesini engelleyen faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Spermlerin kalitesiz olması
  • Spermlerin yavaş olması
  • Spermlerin ölü olması
  • Spermin gideceği yolun sağlıklı olmaması

Yumurta Bölünmesi Neden Olmaz?

Eğer kadında yumurta üretimi ve kullanımı ile ilgili bir sorun varsa yumurtada bölünme gerçekleşmeyebilir. Aynı zamanda yumurtaya ulaşamayan ve dolayısıyla yumurtanın döllenmesini sağlayamayan kalitesiz spermler de yumurta bölünmesine engel olabilir.

İlginizi Çekebilir – 2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti

İlginizi Çekebilir – Diprospan İğne Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanıcı Yorumları

İlginizi Çekebilir – Saneloc 50 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Embriyo Neden Oluşmaz?

Yumurta ile bir araya gelemeyen spermler yumurtayı dölleyemez. Bu da embriyo oluşumunu engeller. Bununla birlikte rahme yerleşemeyen birleşmiş yumurta ve sperm de embriyo oluşumunu engelleyebilir.  Bu kişilerde gebelik oluşmayacağı için kalıntılar kısa süre içerisinde dökülür.

Yumurta Hemen Döllenir mi?

Yumurta hemen döllenmez. Sperm yaklaşık 36 saat içerisinde yumurtaya ulaşır ve döllenme için ilk adım atılmış olur. Daha sonra bir dizi oluşumu gerçekleşir ve döllenme tamamlanır.

YouTube video

Yumurta çatlatma iğnesi ile alakalı tüm sorularınızı aşağıdan bizlere sorabilirsiniz.

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5