Lyrica 300 Mg Nedir? Ne İşe Yarar?
Lyrica 300 Mg Nedir? Ne İşe Yarar?
LYRICA 300 mg adlı ilaç kapsül şeklinde olup, epilepsi nöbetlerinin tedavisi için diğer nöbet ilaçları ile birlikte kullanılan ilaçtır. Kapağında siyah mürekkeple ‘’Pfizer’’ yazarken, gövde kısmında ‘’PGN 300’’ yazan, turuncu ile beyaz renkli jelatin ve sert bir kapsüldür.
Lyrica 300 Mg Nedir?
Lyrica 300 mg, her kapsülünde 300 mg pregabalin içeren, 56 ve 168 kapsüllük blisterler içeren ambalajlarda kullanıma sunulan bir ilaçtır. Ağızdan alınan bir ilaçtır ve epilepsi nöbetlerinde ek tedavi olarak kullanılması dışında sinir hasarına bağlı nöropatik ağrı tedavisi ile anksiyete (kaygı) bozukluğu tedavisinde kullanılır. Yeterli bir güvenlilik ve etkililik bilgisine sahip olunmadığı için 18 yaş altındaki bireylere kullanımı tavsiye edilmez.
Lyrica 300 Mg Ne İşe Yarar?
Lyrica 300 mg, merkezden uzak periferik sinirlerin hasar görmesi sonucunda oluşan uzun süreli ağrılar için kullanılır. Şeker hastalığı ve zona gibi hastalıklar sinir hasarına neden olabileceği için sıcaklık, batma, zonklama, vurma, karıncalanma, sızlama ya da elektrik çarpması şeklindeki ağrıların giderilmesinde kullanılır. Bu tarz ağrı türüne nöropatik ağrı adı verilirken, uyku sorununa ve yorgunluğa neden olan bu ağrı çeşidi bireyin sosyal ve genel yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Ayrıca Lyrica 300 mg mevcut kullanılan ilaçlarla sara nöbetlerinin kontrol altına alamadığı durumlarda ek tedavi olarak kullanılmaktadır. Tek başına sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılmaz ancak diğer ilaçlar ile etkili hale gelmektedir.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde de kullanılan Lyrica 300 mg, uzun süreli aşırı ve endişenin mevcut olmasında tercih edilen bir ilaçtır. Kaygı bozukluğu kontrolü zor olan endişeye neden olurken; ani unutkanlık, uyku sorunları, kas sertliği, huzursuzluk ve şiddetli heyecan gibi olumsuzlukların yaşanmasında da etkilidir.
Lyrica 300 Mg Etken Maddesi
Lyrica 300 mg için etken madde pregabalindir. Ayrıca etken madde dışındaki yardımcı maddeler ise; mısır nişastası, Laktoz monohidrat, jelatin, talk, titanyum dioksit (E171), sodyum laurilsülfat, kırmızı demir oksit (E172ii), silika (koloidal susuz), siyah demir oksit (E172i), şellak (E904), propilen glikol (E1520) ve potasyum hidroksittir. Ürün, jelatin hammaddeleri, sığır kaynaklı laktoz monohidrat ve böcek kaynaklı şellak içermektedir.
Lyrica 300 Mg Eczane Fiyatı 2024
Lyrica 300 mg 56 kapsül ve 168 kapsül olarak iki farklı adette satılmakta olup, reçeteli olarak satılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Etken maddesi pregabalin olan Lyrica 300 mg eczane fiyatı 56 kapsül için 417,03 TL iken, 168 kapsül fiyatı 570,43 TL’dir.
Lyrica 300 Mg Ne için Kullanılır?
Lyrica 300 mg yeşil reçeteli ilaçlar grubunda olması nedeniyle kesinlikle doktor reçetesi ile kullanılmalı ve ilacın doz değişimi ya da bırakma süreci de doktor kontrolünde yapılmalıdır. Etken maddesi pregabalin olması nedeniyle ağrıların ve nöbetlerin azaltılmasında etkili olan bir ilaçtır.
Lyrica 300 mg;
- Şeker hastalığı ve zona gibi hastalıkların sinirlerde oluşturduğu sinir hasarı sonucunda oluşan nörapatik ağrıların tedavisinde,
- Yumuşak doku romatizması olarak bilinen fibromiyalji hastalığından kaynaklanan kaslarda ve kasların kemikle birleştiği bölgelerin etkilenmesi sonucunda oluşan şiddetli ağrıların tedavisinde,
- Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete bozukluğu hastalığının tedavisinde,
- Yetişkinlerde görülen epilepsi nöbetlerinde kullanılan ilaçlarla birlikte nöbetlerin kontrol altına alınmasında yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır.
Lyrica 300 Mg Kullanıcı Yorumları
Lyrica 300 mg kullanıcı yorumları incelendiğinde etkisinin yüksek olduğu ve dikkatli kullanılması gerektiği görülmektedir.
Kullanıcı yorumu;
Nöropatik ağrılı durumlarda etkili olan ve doktorların reçeteye eklerken iyi düşünmesi gerektiğini belirttiğim bir ilaç olmasına rağmen, gerçekten mucizevi bir ilaç. Bünyeyi darmadağın eder ve kullanıldıktan sonra şuur falan kalmaz ve kendinizi oradan oraya atarsınız ama ağrılarınızı tek kesen ilaçtır. Kullanımına nasıl ki azar azar arttırarak başlanılırsa bırakırken de azar azar bırakmak gerekir ve çok uzun süreli bence kullanılmamalıdır. Yoksa bırakırken de ciddi bir eziyet çektirmektedir.
Kullanıcı yorumu;
Uyku problemime ilave olarak göğüs kafesimde ve sırt bölgemde ağrılar çekiyordum. Psikiyatristim tarafından kullandığım ilaçlara ilave olarak verildi ve ağrılarım kesildiği gibi güzelde uyuyorum. Fakat grip geçirdiğimde farklı ilaçlarda kullandığım için tüm gün uyukluyorum ve bu yüzden 2-3 gün kullanmama kararı aldım ama çok büyük bir hata olduğunu sonradan fark ettim. Uyku uyuyamadım ve bacaklarımda da ciddi ağrılar oldu. Ne zaman içmesem uykuya dalamıyorum, dalsam da erkenden uyanıyorum ve bacaklarımda kontrol edemediğim birbirine vurma gibi bir tepki oluşuyor. Genel olarak insanlar kilo kaybı yaşadıklarını belirtse de ben de aşırı tatlı yeme isteğine neden olduğu için kilo aldım. Hoş şuan normal kilodayım, sanırım 2 yıldır kullandığım için vücudum alıştı ve kilo bile verdim. Yakında azaltarak bırakmayı düşünüyorum ama kullandığım sürece iyi olduğum bir ilaç ama bırakma sürecinin sancılı geçeceğini düşünüyorum.
Kullanıcı yorumu;
Kullanıldığı sürece el-göz koordinasyonu kurmamda beni zorlayan ve etkisini aylar sonra gösteren ve kan değerlerini bozan bir ilaç olmasına rağmen, henüz nedeni bilinmeyen bozan fibromiyalji hastalığına verilen ilaç. Önerilen dozda kullanıldığında hastalık nedeniyle oluşan ağrıları kesen tarifi zor bir ilaç.
Lyrica 300 Mg Prospektüsü
Lyrica 300 mg prospektüsü incelendiğinde etken maddesinden yardımcı maddelere, ne için kullanıldığına, nasıl kullanıldığına ve olası yan etkilerine ve saklanmasına yönelik bilgiler yer almaktadır. Ayrıca kullanılması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar dışında diğer ilaçlarla birlikte nasıl kullanılması gerektiğine dair detaylar yer almaktadır.
Lyrica 300 Mg Nasıl Kullanılır?
Lyrica 300 mg doktorunuz tarafından tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır. Nöropatik ağrılar için kullanılması durumunda doktorunuz tarafından doz belirlemesi yapılacaktır ki genellikle 150 mg ile 600 mg arasında doz ayarlaması yapılacaktır. Genellikle günde 2 ya da 3 kez kullanılması önerilmekte olup; günde 2 kere kullanılması durumda sabah ve akşam her gün aynı saatlerde almanız önerilecektir ki 3 kere alınması durumunda sabah, öğle ve akşam için aynı saatlerde içilmesi önerilecektir. Doz ayarlaması kesinlikle doktor tarafından yapılmalıdır. Epilepsi nöbetleri ve kaygı bozukluğu için kullanımı sırasında doktor tarafından doz belirlemesi yapılacak olup, doz değişikliği yine doktor tarafından yapılmalıdır.
Lyrica 300 mg doktor tarafından uygun görülen doz ve bol su eşliğinde ağızdan alınmalıdır. Unutulan doz olması durumunda zamanı değilse bile hemen alınmalı fakat zamanı gelmiş olan doza yakın ise unutulan doz alınmamalıdır.
Lyrica 300 Mg Reçetesiz Alınır mı?
Lyrica 300 mg reçetesiz şekilde eczaneden ücret karşılığında alınamamaktadır. Yeşil reçeteli ilaç grubunda yer alması nedeniyle doktor tarafından reçete edilmeli, belirtilen doz eşliğinde her gün aynı saatlerde ağızdan alınmalıdır.
Lyrica 300 Mg Yararları Nelerdir?
Lyrica 300 mg yararları açısından incelendiğinde; nöropatik ağrı tedavisi için yetişkinlerde kullanılır. Şeker hastalığı ve zona gibi hastalıklar sonucunda sinir hasarından kaynaklı ağrıların tedavisinde etkili olmaktadır. Tedavi edilmeyen nöropatik ağrılar tedavi edilemdiği durumda duygu durum değişikliklerine, uyku problemlerine ve yorgunluğa neden olduğu için sosyal ve fiziksel yaşamı olumsuz etkileyeceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Epilepsi nöbetlerinin tedavisinde nöbetleri kontrol altına alabilmek adına diğer ilaçlarla birlikte kullanılarak nöbetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
Anksiyete bozukluğu huzursuzluk, uyku bozukluğu, şiddetli heyecan, bitkin düşme, ani unutkanlık, konsatrasyon güçlüğü, alınganlık hissi ve kas sertliği gibi sorunlara neden olduğu için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir ve tedavi amacıyla Lyrica 300 mg kullanılmaktadır.
Lyrica 300 Mg Yan Etkileri Nelerdir?
Lyrica 300 mg yan etkileri çok yaygın, yaygın, yaygın olmayan ve seyrek olarak sınıflandırılarak incelenmelidir.
Çok yaygın yan etkileri,
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Uyku hali şikayetleri olarak gözlemlenmekte olup, ilacın kullanılmaya başlandığı ilk günlerde araba ve makine kullanımı ya da tehlikeli aktivelerden uzak durulması gerekmektedir.
Yaygın yan etkileri,
- İştah artışı ile birlikte kilo artışı
- Sinüzit
- Bilinç bulanıklığı nedeniyle kendini aşırı iyi hissetme
- Cinsel isteksizlik ve penilte sertleşme sorunu
- Zaman kavramının yitirilmesi, hafıza kaybı, dikkat eksikliği
- Konuşma bozukluğu
- Titreme, sersemlik ve uyuşukluk
- Uykusuzluk ve buna bağlı aşırı halsizlik
- Bulanık ya da çift görme
- Dnege bozukluğu ve buna bağlı düşme, vertigo (baş dönmesi)
- Yürüme bozukluğu
- Vücutta ödem ve şişlik
- Eklem, sırt ve kol-bacaklarda ağrı, kas krampları,
- Yutak ve gırtlakta ağrı ile boğaz kuruluğu
- Göğüste ağrı
- Sinüzit
Yaygın olmayan yan etkileri,
- İştah kaybı ile birlikte kilo artışı
- Tat kaybı
- Kan şekerinde yükselme ya da düşme
- Huzursuzluk, depresyon ve buna bağlı ajitasyon
- Kimlik duygusunda kayıp ve halüsinasyon
- Aşırı mutluluk ya da sinirlilik hali
- Zihinsel aktivitelerde zorluk ve çevresel uyarılara ilgisizlik
- Panik atak
- Cinsel istekte artış olmasına rağmen geç boşalma ya da boşalamama
- Görme bozuklukları, gözlerde aşırı şişme ve kuruluk ya da gözyaşında artma
- Reflekslerde bozukluk nedeniyle düzensiz hareketler
- Cilt hassasiyet ve yanma duygusu, kurdeşen ve kaşıntı
- Bilinç azalması ya da bilinç kaybı
- İstemli hareketlerde bozulma
- Yüksek ya da düşük tansiyon
- Kalpte ritm bozukluğu ya da kalp yetmezliği
- Yüz kızarması ve şişmesi
- El ve ayaklarda soğukluğa rağmen sıcaklık basması
- Göğüste sıkışma ve nefes darlığı
- Ağız çevresinde hissizleşme nedeniyle tükürük salgısında artma
- Horlama
- Kas ağrısı ve sertliği ya da boyun ağrısı
- İstem dışı idrar kaçırma ya da idrar yapmada güçlük
- Meme ağrısı
- Halsizlik
- Susuzluk
- Ateş, öksürük ve üşüme
- Kan ve karaciğer testlerinde anormal sonuçlar
- Trombosit ile alyuvar sayısında azalma
- Potasyum düşüklüğü
- Ağrılı adet görme
- Kreatin yüksekliği
- Unutkanlık ve saldırganlık, konuşma bozukluğu
Seyrek görülen yan etkiler,
- Olmayan koku algılama
- Görsel parlaklık ya da görme kaybı
- Boğazda gerginlik ve dilde şişme, yutma zorluğu
- Soğuk terleme
- Pankreas iltihabı
- Hareketlerde zamanla yavaşlama
- Karın boşluğunda ya da akciğerde sıvı toplanması
- Nöbet
- Kalp ritim düzensizliği
- Kaslarda hasar ve kas zayıflığı nedeniyle ağrı
- Memede büyüme ve akıntı
- Adet görememe
- Az idrar yapma ya da mesanede idrar birikmesi nedeniyle böbrek yetmezliği
- Akyuvar sayısında azalma
- Duygu durum bozukluğunda artış
- Göz iltihabı
- Nefes almada zorluk
Lyrica 300 Mg Kaç Saatte Bir Kullanılır?
Lyrica 300 mg kullanımı sırasında 1 bardak su ilaç yutulur ve aç ya da tok olunması fark etmez. Önemli olan hergün aynı saatlerde içilmesidir. Eğer saat unutulduysa hatırlandığı anda içilmeli ve kesinlikle unutulan doz nedeniyle çift doz alınmamalıdır.
Lyrica 300 Mg Hamileler Kullanabilir mi?
Lyrica 300 mg gerekli görülmediği durumda hamilelikte kullanılmaz. Hamilelik olmadığı durumlarda ilaç kullanılıyorsa cinsel ilişki sırasında korunmak gerekmektedir ki korunmaya rağmen hamilelik riski oluşursa hemen doktora başvurulması gerekmektedir.
Lyrica 300 Mg Muadili
Lyrica 300 Mg muadili olarak Gebbra, Alond, Lypre, Gabaday, Norafit, Lir, Paden, Pagadin, Alyse, ve Neurica adlı ilaçlar kullanılabilmektedir.
Lyrica 300 Mg Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Lyrica 300 mg herhangi bir hastalığın tedavisinden çok hastalıklar sonucunda oluşan ağrıların tedavisinde ya da tedavide kullanılan ilaçlara ek tedavi için kullanılmaktadır.,
Lyrica 300 mg Yasaklandı mı?
Lyrica 300 mg yasaklanan ilaçlar arasında yer almamakla birlikte yeşil reçeteli bir ilaç olduğu için sadece doktor tarafından reçetelendirilerek kullanılabilmektedir.
Lyrica 300 Mg Aç mı Tok mu Kullanılır?
Lyrica 300 mg aç ya da tok olarak kullanılabilir ki önemli olan ilaç kullanımında aynı saatlerde içilmesidir.
Lyrica 300 Mg Uyku Yapar mı?
Lyrica 300 mg için yan etkilere bakıldığında uyku bozukluklarına neden olduğu görülmektedir. Genel olarak ilacın kullanımı uykuya neden olurken, farklı ialçlarla birlikte kullanılması durumunda uyku bozukluklarına neden olabilmektedir.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.