Sağlık Haberleri

HPV Nedir? Nasıl Geçer?

HPV Nedir? 

HPV nedir? HPV human papilloma virüs adının kısaltmasıdır. Cinsel yolla bulaşan en çok genital bölgeyi etkileyen DNA hasarı yaratan virüs türüdür. 

Rahim ağzı kanseri ve testis kanseri vakalarının %99 HPV virüs kaynaklıdır. Cinsel ilişki yanında açık temasla da bulaşır. Genital bölgede siğil olarak belirti verir. Vücudun çeşitli bölgelerinde de çıkabilirler. 

200’ün üzerinde türü bulunan HPV virüsün en fazla Tip 6, Tip 11, Tip 16 ve Tip 18 türleri görülür. Bunların arasında Tip 18 kanser yapan HPV virüs türüdür. 

HPVPin

HPV olunca ne oluyor?

HPV insanlar arasında en sık görülen virüs türlerinin başında gelmektedir. HPV virüsü kapan çoğu insan farkına varmadan taşıyıcı olarak yaşamını sürdürür. HPV virüs önce cilt üzerinde hasar vererek belirti gösterir. Genital bölgede başlayarak karnabahar şeklinde çoğalan siğiller oluşturur. 

Peki, HPV olunca ne oluyor derseniz sadece siğillerle bitmiyor. Kadınlarda daha fazla hasara yol açtığı görülmekte. Cinsel ilişki sırasında acı ve ağrıyla süreç devam eder. Ara kanama diye tabir edilen regl dışı kanamalar görülebilir. Virüsün türüne göre vücutta güçlenen HPV kanser hücrelerine dönüşecek kadar hastalık yapabilir.

HPV etkileri görülmeye başladığında tedavi edilmezse belirtileri artarak devam eder. Burada önemli unsur rahatsızlık verecek kadar kendini göstermesidir. Belirti vermeyen HPV virüsünün zarar verecek kadar varlığından söz edilemez. 

HPV virüsü olduğu nasıl anlaşılır?

HPV virüsü oluşan siğil şikâyeti yoksa anlaşılmaz. Sadece tarama testlerinde HPV virüs olduğu anlaşılır. Özellikle rahim ağzı kanseri testi için alınan smear örneklerinde tespit edilir. Erkeklerde HPV testi yapılarak teşhis konur. 

Taşıyıcı olanlara hiçbir belirti vermediğinden özel olarak yapılan testlerde HPV virüsü olduğu anlaşılır. Bu test kadınlarda smear erkeklerde HPV testidir. 

İlginizi Çekebilir!!!  Duygu durum bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

HPV virüsü neden olur?

HPV virüs dünya üzerindeki milyonlarca konak virüsten biridir. Kendine yaşayacağı ortam arar. HPV virüsü 36 derece ısıda nemli ortamda yaşama koşulları sağlar. En uygun ortamda insan vücududur. İnsanın doğal mekanizmasında olan bağışıklık sisteminden daha güçlü değildir. Bu sebepten konak olarak vücuda yerleşse de hastalık olarak yayılmaz. Bulaş sağlanmışsa büyük ölçüde vücut tarafından bertaraf edilir. Yine de vücuttan tamamen atılmaz. 

Vücutta kalan HPV sinsice uykuya yatar. Ta ki kişinin bağışıklık sistemi düşene kadar. Tüm virüslerde olduğu gibi HPV’de bağışıklık düştüğü anda ortaya çıkarak varlığını sürdürmeye başlar. 

Virüse, HPV taşıyıcısı biriyle yaşanan cinsel birliktelik neden olur. Enfekte biriyle yapılan her türlü temas HPV virüse neden olur. Enfekte biriyle temasta hijyen veya korunma yöntemleri tek başına yeterli olmaz. 

HPV virüsün bulaşmış olduğu dış ortamların ortak kullanımında da virüsün kapıldığı gözlenir. Dış bulaş tüm enfektelerin %20’ni oluşturur. HPV virüsü neden olur sorusuna cevap verilecek diğer etmenler şunlardır:

  • Beden üzerindeki açık yaralar virüsler için giriş kapısı olur
  • Bağışıklık sistemindeki bozukluklar
  • Sürekli ilaç kullanmayı gerektiren hastalık varlığı
  • Çok eşlilik
  • Alerjik bünye yapısı

HPVPin

HPV virüsü kadına nasıl bulaşır?

HPV virüs kadına cinsel yolla bulaşır. Nadiren dış ortamdan bulaşma görülür. Kişisel eşyaların ortak kullanımda olduğu kuaför, pedikür salonu, sauna gibi alanlarda bulaş sağlandığı görülür. Dış bulaş oranı %20 olarak görülse de tensel temasla vücuda alınan HPV virüsü daha güçlüdür. 

Cinsel birlikteliğin tamamen yaşanmadığı anal veya oral seksle yaşanan birlikteliklerde de HPV virüsü kadına bulaşır. Enfekte olan birinin salgılarıyla bir kere bile temas etmesi bulaşın olması için yeterlidir. 

HPV belirtileri

HPV virüsü genelde belirti vermez. HPV vücutta güçlendiyse belirti vermeye başlar. HPV virüsü hastalık haline dönüştüyse aşağıdaki belirtileri verir. HPV belirtileri

  • Özellikle genital alanda oluşan siğiller
  • Vajinada yanma, batma hissi
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Cinsel ilişki sırasında kanama
  • Geçmeyen ağız ve dudak yaraları
  • Ateş
  • Kötü kokulu vajinal akıntılar
  • Genital bölgede yoğun salgılanan salgılar, aşırı akıntılar

HPV belirti vermediği sürece tehlike arz etmez. Belirtiler tedavi edilmeden geçmez. Özellikle siğiller için ya kortizonlu ilaçlar ya da medikal tekniklerle müdahale gerekir.

İlginizi Çekebilir!!!  Varis Ağrısı Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

HPVPin

HPV tedavisi

HPV tedavi edilebilir bir hastalıktır. HPV’de üç şekilde tedavi yöntemi uygulanır. HPV’nin türüne yaygınlığına ve şiddetine göre bir tedavi yöntemi uygulanabileceği gibi karma tedavi yöntemleri de uygulanır. Doğru tedaviyle %99 tedavi edilebilir. HPV’de uygulanan tedavi yöntemleri:

  • Medikal müdahale
  • Kimyasal müdahale
  • İlaç tedavisi

HPV tedavisinde medikal müdahaleler

Medikal yöntemler siğillere direkt uygulanan müdahaleleri kapsar. Dondurma, ısı verme veya lazer uygulamalarıyla lezyonlu bölgenin kurutulması sağlanır. Siğiller tamamen ortadan kalkar ancak tekrardan oluşabilir. HPV tedavisinden uygulanan medikal yöntemler şunlardır:

Lazerle siğil tedavisi

Lazerle uygulanan yöntemde siğillere gönderilen ışınlarla lezyonların kuruması hedeflenir. Acılı bir işlem olduğundan lokal anestezi altında uygulanır. Daha çok büyük boyuta ulaşmış siğillerde uygulanır. İz bırakma riski yüksektir.

Elektrokoterizasyon (Siğil Yakma)

Siğil tedavilerinde en çok kullanılan yöntemdir. Etkisi diğer yöntemlere göre daha fazladır. Siğiller üzerine elektrik akımı verilerek yapılır. Ağrılı bir işlem olduğundan işlem sırasında lokal anestezi yapılır. 

Krioterapi

Dondurma işlemi olarak anılır. Siğillerin üzerine -40 dereceye kadar kontrollü soğutma işlemi yapılır. Siğillerin donarak düşmesi sağlanır. Daha çok küçük siğillerde uygulanır. Küçük siğillerde başarı oranı yüksektir. Hasta uygulama sırasında acı veya ağrı hissetmediğinden anesteziye gerek yoktur. İşlem sonrası günlük hayata geçiş kolay olur. 

HPVPin

HPV tedavisinde kimyasal yöntemler

Siğiller üzerine uygulana krem ve jel özellikli ilaçların sürülmesinden ibarettir. Ev tipi tedavi yöntemi olarak kişinin kendi kendine uygulayabileceği yöntemlerdir. Başlıca kimyasal uygulamaları:

Trikloroasetik asit

İçeriğinde asit oranı yüksek jel kıvamlı çözeltidir. Ortalama bir ay kadar kullanılır. Asidin aşındırıcı özelliği sayesinde siğilin üst tabakasında soyulmalar oluşur. Soyulan siğille birlikte alttan temiz deri tabakası gelir. Antibiyotik içerikli kremlerle desteklendiğinde tedavi ve yok edici olarak uygulanır. 

İnterferon Tedavisi

Siğilin içerisine çeşitli antibiyotik ve asidik ilaçların karışımıyla elde edilen sıvının enjekte edilmesiyle uygulanır. Kimyasal yöntemler arasında en etkili olanıdır. Çok tavsiye edilmez. Tecrübeli bir uzman tarafından yapılmalıdır. Yan etkileri oldukça fazladır.

HPVPin

HPV tedavisinde ilaç yöntemi

HPV tedavisinden mutlak kullanılan bir antibiyotik yoktur. Siğillerin çok etkili olmadığı hafif seyrettiği zamanlarda oral yolla alınan antibiyotikler mevcuttur. İlaçlar %100 etkili değildir. 500 mg’lik AHCC özütleri antibiyotik tedavisinin yanında bağışıklık güçlendirici olarak tatbik edilir. 

İlginizi Çekebilir!!!  Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?

HPV Nasıl Geçer?

HPV’nin kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bulaş sağlayan HPV ömür boyu bedende konak olarak yaşar. Enfekte olmuş bir kişi ilk yıl %80 ikinci yıl %85 üçüncü yılda %90 oranında vücudundan virüsü atar. Kalan %10’luk virüs kalıntısı varlığını hissettirmeden vücutta kalabilir.

HPV hastalık olarak ortaya çıktıktan sonra kesinlikle uygun tedavi yöntemiyle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeden kendi kendine geçmeyeceği gibi şikâyetler çoğalarak artar. 

HPV en hızlı nasıl geçer?

HPV en hızlı tedavi edilerek geçer. Tedaviye ek olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Bunun dışında hijyene dikkat etmek ve HPV sırasında cinsel perhiz yapmak tedaviyi hızlandırır. Siğillere temas ederek kanamalarını sağlamayın. Ağda jilet gibi tüy yok edici yöntemleri tedavi süresince uygulamayın. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmayın. 

Kronik böbrek hastası olan kişilerin kullandığı steroid içerikli ilaçların dozu uygun görülürse doktor kontrolü altında düşürülebilir. Çünkü bu tarz ilaçlar bağışıklık sisteminin düşmesine ve iyileşmenin yavaşlamasına sebep olur. 

HPVPin

HPV kaç ayda temizlenir?

HPV virüsü kendi kendine vücuttan atılabilir. Virüse enfekte olduktan sonra genelde 4 yıl içerisinde vücuttan atılım sağlanır. İlk 36 ay içerisinde HPV’nin %85’i atılır. 48 ay sonunda atılım %92’yi bulur. Kalan %10’luk kısım için belirti vermediği sürece tedaviye gerek kalmaz. 

HPV olan biri ne yapmalı?

HPV olan biri yakalandığı HPV türüne göre aksiyon almalıdır. Tip 18 dışında tüm HPV türlerinde aşı uygulaması derhal uygulanabilir. Tip 18 aşısının yaşa bağlı uygulama kriterleri değişir. Aşı uygulaması için doktorunuzdan bilgi almalısınız. 

Her yıl HPV tarama testlerini yaptırmalı ve sıkı bir şekilde HPV’nin varlığını takip etmelidir.

Siğil oluşumu varsa derhal tedavi olmalıdır. Siğiller tedavi edilmeden cinsel birliktelik yaşamamalıdır.

Bağışıklığı güçlendirici beslenme diyeti uygulamalıdır.

HPV kendi kendine geçer mi?

HPV tamamen vücuttan atılmaz. Ancak HPV kendi kendine geçer. Genellikle ilk yıl HPV virüsün %85’i vücuttan atılır ve kişi HPV enfekte olduğunu anlamadan virüsü atlatmış olur. 

HPV virüsünü ne yok eder?

HPV virüsü yok eden bir ilaç veya aşı yok. 9-12 yaş çocukluk döneminde vurulan aşılar tam bağışıklık sağlar. Enfekte olmuş birinde virüsün tamamen yok edilme şansı günümüz tıp koşullarında mümkün değildir. 

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
7