Gebelik Döneminde Folik Asit Yetersizliğinin Embriyo Gelişimine Etkileri Nelerdir?
Folik Asit Nedir?
Folik asit, DNA’nın yapısında bulunan nükleik asitlerin yapımında ve kan hücrelerinin yapımının yanı sıra çoğalmasında etkili olup proteinlerin yapıtaşı olarak bilinen aminoasitlerin birbirine dönüşmesini gerçekleştirir.
Folik asidin bebeğin vücudu içerisinde gelişen sistemlerin en başında gelen sinir sisteminin gelişiminde önemli bir yeri vardır. Özellikle gebelik süresince folik asitten yetersiz beslenilmesi sonucu bebeklerde spina bifida adı verilen sinir tüp bozukluğu hastalığı oluştuğu görülür.
Bu hastalık, embriyonun gelişim sürecinde beyin ve omuriliği oluşturacak nöral tüpün düzgün kapanamaması sonrasında ortaya çıkar. Bu tüpün kapanması genellikle hamileliğin başlarında gerçekleşir.
Folik Asit Ne İşe Yarar?
Vücudun birçok işlevinin sürekliliği için son derece önemli olan folik asit, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşumunda yardımcı roldedir. Bunun yanı sıra DNA başta olmak üzere genetik materyallerin sentezlenmesinde, onarımında ve hücrelerin bölünmesinde de önemli rolü vardır. Ayrıca hamilelik öncesinde veya esnasında alınmasının bebeklerin otizme yakalanma ihtimalini azalttığı söylense de bu yönde yapılan çalışmalar henüz kesin sonuç vermemiştir.
Vücutta yeterli seviyede bulunduğunda birçok hastalığa karşı koruma görevi gören folik asit hem gün içerisinde tüketilen gıdalardan hem de doktor tavsiyesi ile alınan ilaçlardan sağlanabilir.
Hamilelikte Folik Asit Eksikliğinin Etkileri Nelerdir?
Hamilelikte normalden fazla şekilde ihtiyaç duyulan folik asidin eksik olması durumunda birtakım etkileri olabilir. Bunların en başında geleni ve en yaygın olanları da nöral tüp defekti adı altında ortaya çıkabilecek olan bazı anormalliklerdir.
Bunun yanı sıra folik asit eksikliği olan anne adaylarında, hayati tehlike oluşturabilen gebelik tansiyonu yüksekliği yani preeklampsinin de normalden daha sık geliştiği bilinmektedir.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vücutta meydana gelen folik asit eksikliği sonucunda bazı belirtilerin ortaya çıkması da mümkündür. Bunların en yaygın olanları da yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, sinirlilik, ishal, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ayrıca folik asit eksikliğine bağlı olarak büyümede yavaşlama, kaslarda güçsüzleşme, kilo kaybı, nefes darlığı, nörolojik ve psikolojik sorunlar da belirebilir.
Bunların yanı sıra folik asidin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ancak daha nadir rastlanan bazı belirtiler de mevcuttur. Bunlar da;
– Kalbin normalden hızlı atması (taşikardi),
– Nefes alıp vermenin hızlanması (takipne),
– Cildin kızarması ve pullanma gibi beliren iltihap oluşması,
– Dinleyerek duyulabilen kalp üfürmesi oluşması,
– Yutma esnasında ağrı yaşanması,
– Dilin hassasiyetinin artması ve pürüzsüzleşmesi,
– Ağızda ülser şeklinde kanama içeren yaralar oluşması ve köşelerde çatlaklar meydana gelmesi olarak sıralanabilir.
Folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan aneminin belirtileri olarak ise yorgunluk, zayıflık, uyku hali, cildin solması, nefes darlıkları ve sinirli olma hali gösterilebilir.
Folik Asit Eksikliğinin Embriyo Gelişimine Nasıl Etkisi Olur?
Folik asidin eksik olmasının embriyonun gelişimi sırasında bazı etkileri vardır. Bunlardan en bilineni ise hamileliğin ilk dönemlerinde kapanması gerçekleşen embriyonun nöral tüpüne olan etkileridir. İhtiyaç duyulandan daha az folik aside sahip olunması durumunda bazen bu nöral tüp düzgün kapanamayabilir ve bunun sonucu olarak da spina bifida adında bir nöral tüp defekti hastalığı ortaya çıkabilir.
Hamilelikte En İyi Folik Asit Markası Nelerdir?
Folik asit eksikliği yaşayanların yanı sıra bu eksikliği hamilelik döneminde de yaşayanların kullanabileceği bazı folik asit ürünleri şu şekildedir:
- Solgar Folic Acid (Folacin) 400 mg 100 Tablet
- Nature’s Supreme Folic Acid 400 mg 180 Kapsül
- Nature’s Bounty Folic Acid 400 mg 100 Tablet
- New Life Folifor 30 Tablet
- Dermoksin Medobyocomplex-W 60 Kapsül
Folik Asit Kullananlar
– Hamilelik dönemimde doktorumun tavsiyesi ile takviye ilaç olarak kullanmaya başladım. Mide bulantılarımı çokça arttırdı fakat doktor tavsiyesi olduğu için bırakmaya gönlüm el vermedi ve bulantılara katlanmak durumunda kaldım.
– Özellikle hamileliğimde aldığım takviyeler sonucunda hiç eksikliğini hissetmedim ve sağlıklı bir süreç geçirdim. Bebeğim de oldukça sağlıklıydı ve sorunsuz bir doğum gerçekleştirdim.
Folik Asit Fiyatları 2020
Folik asit fiyatları türüne göre farklılık gösterebilir. Buna göre en ucuz folik asit 40 ile 50 TL arasındayken 90-120 TL aralığında da folik asit türleri mevcuttur.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.