Sağlık Haberleri

Bartolin Kisti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bartolin kisti nedir? Bugünkü içeriğimizde Bartolin kisti ile ilgili detaylı bilgiler verdik.

Bartolin Kisti Nedir?

Bartolin kanalı kisti olarak da bilinen Bartolin kisti, bir kadının vajinasının açıklığının yakınında gelişen sıvı dolu küçük bir kesedir. Bartolin bezleri vajinal açıklığın her iki yanında yer alır ve vajinanın kayganlaşmasına yardımcı olan bir sıvı salgılar. Bartolin’in kanallarından biri tıkanırsa, sıvı birikebilir ve bir kist oluşturabilir.

Çoğu Bartolin kisti iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak kist enfeksiyon kaparsa etkilenen bölgede ağrıya, şişmeye ve kızarıklığa neden olabilir. Enfekte bir Bartolin kistinin tedavisi genellikle kistin boşaltılmasını ve antibiyotik verilmesini içerir. Bazı durumlarda, Bartolin bezini çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

İlginizi çekebilir;

Gebelik ile ilgili bu konular da ilginizi çekebilir;

Bartolin kistiniz olabileceğini düşünüyorsanız, kistin uygun şekilde teşhis edilebilmesi ve gerekirse tedavi edilebilmesi için doktorunuzu görmeniz gereklidir.

Bartolin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartolin kistleri nispeten yaygındır. Çoğu kadın, hayatlarının bir noktasında en az bir Bartolin kistine sahip olur. Bartolin kistleri genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazılarının ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.

Bartolin kistinin en sık görülen semptomu, vajinal açıklığın yakınında küçük bir yumru veya kütledir. Yumru, özellikle otururken veya cinsel ilişki sırasında ağrılı olabilir. Topak ayrıca dokunuşa karşı hassas olabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Efsanevi Lavanta Yağı Cinsellikte Nasıl Kullanılır?

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Bölgede kızarıklık ve iltihaplanma
  • İç dudaklarda (vajinayı çevreleyen etli deri kıvrımları) şişlik
  • Vajinada dolgunluk veya basınç hissi
  • Kistten cerahat veya kan gelmesi

Kist enfekte olursa ateş, titreme ve vücut ağrılarınız da olabilir.

Belirti Sonrası Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Vajinal açıklığınızın yakınında ağrıya veya rahatsızlığa neden olan bir yumru veya kitle varsa doktorunuza görünün. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon veya kanser gibi diğer durumları dışlamak için yumrunun kontrol edilmesi önemlidir.

Doktorunuz belirtilerinize ve fizik muayeneye dayanarak Bartolin kistini teşhis edebilir. Bazı durumlarda, doktorunuz tanıyı doğrulamak için yumrudan biyopsi isteyebilir.

Biyopsi, küçük bir doku örneğinin çıkarıldığı ve kanser hücreleri açısından incelendiği bir prosedürdür.

Bartolin Kisti Neden Olur?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir Bartolin kistinin birkaç olası nedeni vardır:

  • Bartolin bezi kanallarının tıkanması: Bunun nedeni iltihaplanma veya mukus birikmesi olabilir.
  • Enfeksiyon: Bir Bartolin kisti, genellikle vajina veya rektumdan gelen bakterilerle enfekte olabilir. Bu kistin kırmızı renkte, ağrılı ve şiş neden olabilir.
  • Travma: Bölgenin yaralanması Bartolin’in bez kanallarını tıkayabilir ve bir kiste yol açabilir.
  • Tümörler: Nadiren, bir Bartolin kisti iyi huylu veya kötü huylu bir tümörden kaynaklanabilir.

Bir Bartolin kistinin bulguları arasında vulvada küçük, ağrısız bir yumru vardır. Yumru yalnızca bir pelvik muayene sırasında görülebilir veya hissedilebilir. Bazı durumlarda kist enfekte olabilir ve ağrıya, kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir.

Bir Bartolin kisti küçükse ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Kist büyük veya ağrılı ise kiste küçük bir kesi yapılarak sıvı boşaltılarak boşaltılabilir. Bu bir doktor muayenehanesinde veya klinikte yapılabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bazı durumlarda Bartolin bezinin çıkarılması gerekebilir. Bu genellikle yalnızca kistler büyük, tekrarlayan veya enfekte olduğunda yapılır.

Bartolin Kisti Tedavisi Nasıldır?

Vulvar kisti olarak da adlandırılan Bartolin kisti, bir kadının vajinasının açıklığının yakınında gelişen sıvı dolu bir kesedir. Bu kistler genellikle iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Bununla birlikte, bazen acı verici olabilen enfekte ile birlikte seyredebilir.

Bartolin kistleri için ev ilaçları, tıbbi prosedürler ve ameliyat dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri vardır.

Evde yapılan ilaçlar

Bir Bartolin kistinin semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç ev ilaçları vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Oturma banyoları: Günde birkaç kez 20 dakika ılık su dolu bir küvette oturmak şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Sıcak kompres: Etkilenen bölgeye 10-15 dakika ılık, ıslak kompres uygulamak da ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar: İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicilerin alınması ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Tıbbi Prosedürler

Ev ilaçları işe yaramazsa, Bartolin kistini tedavi etmek için yapılabilecek birkaç tıbbi prosedür vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Marsupiyalizasyon: Bu, kistin boşaltıldığı ve drenaj açıklığını açık tutmak için küçük bir kesi yapıldığı bir prosedürdür. Bu, Bartolin bezinin düzgün çalışmasını sağlar ve kistin geri ortaya çıkmasını engeller.
  • Sistektomi: Bu, kistin çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür. Bu genellikle kist büyükse veya tekrarlıyorsa yapılır.
  • Cerrahi drenaj: Bu, kistin boşaltıldığı ve Bartolin bezinin çıkarıldığı bir prosedürdür. Bu genellikle kist enfekte olduğunda yapılır.

Bartolin Kisti Ameliyatı

Bartolin kistlerinin çoğu iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmazken, bazıları enfekte olabilir ve ağrıya neden olabilir. Enfekte kistler genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir ancak bazı durumlarda kisti çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Damar Ağrısı Kol'da Olursa Tehlike İşareti Olabilir Mi?

Bir Bartolin kistini çıkarma ameliyatı tipik olarak basit bir ayakta tedavi prosedürüdür. Ciltte açılan küçük bir kesiden kist boşaltılır ve çevre doku çıkarılır. Bazı durumlarda, kistin tekrar etmesini önlemeye yardımcı olmak için insizyonun üzerine küçük bir doku parçası yerleştirilebilir.

Ameliyattan sonra iyileşme genellikle hızlıdır ve çoğu kadın birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilir. Ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir ancak enfeksiyon, kanama ve yara izini şeklinde ortaya çıkabilir.

Ağrıya veya başka semptomlara neden olan bir Bartolin kistiniz varsa, tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Cerrahi tipik olarak yalnızca kistin enfekte olduğu veya tekrarladığı durumlarda gereklidir.

Bartolin Kisti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bartolin kisti ameliyatı 1 saat içerisinde tamamlanır. Hastalar genellikle 1 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Bartolin Kisti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bartolin kisti ameliyatından sonra bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bu şu şekilde yapılabilir:

  • Bölgeyi her gün sabun ve su ile yıkamak
  • Kesi bölgesine antibiyotikli merhem sürülmesi
  • Alanın temiz ve kuru bir bandajla kapatılması

Aşağıdakiler gibi insizyona baskı uygulayacak faaliyetlerden kaçınmak da önemlidir:

Kesi yerinde herhangi bir ağrı, şişlik veya kızarıklık yaşarsanız, doktorunuza başvurmalısınız.

Bartolin Kisti Ameliyatı Cinsel İlişki Ne Zaman Başlamalıdır?

Bartolin kisti ameliyat bölgesi tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiye başlanmamalıdır. Bu genellikle en az 4 hafta sürer. Herhangi bir dikişiniz varsa, seks yapmadan önce bunların alınması gerekecektir. İyileşmeyi zorlaştırabilecek başka tıbbi durumlarınız varsa daha uzun süre beklemeniz gerekebilir.

İyileşmeyi zorlaştırabilecek başka tıbbi durumlarınız varsa, seks yapmadan önce daha uzun süre beklemeniz gerekebilir. Buna diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi durumlar dahildir.

YouTube video

5/5 - (1 vote)

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5