Sağlık Haberleri

Bacakta Kılcal Damar Çatlaması Nedir, Neden Olur?

Bu içeriğimizde bacakta kılcal damar çatlaması nedir, neden olur ve tedavisi nedir onu inceleyeceğiz. Eğer siz de bu sağlık sorunundan şikayetçiyseniz hazırladığımız bu içeriği sonuna kadar okumanızı öneriyoruz.

Bacakta Kılcal Damar Çatlamasına Genel Bir Bakış

Kılcal damarlar vücuttaki en uç noktalara kan götüren kan damarlarıdır. Boy, hacim ve incelik olarak toplardamar ve atardamarlardan sonra yer almaktadır. Kılcal damarlar atardamarlardan aldıkları temiz kanı vücut dokularına götürür ve yine vücut dokularından aldıkları kirli kanı temizlemesi için toplardamarlar aracılığı ile akciğere gönderir.

Kılcal damarlar diğer damarların aksine topluluk halinde bulunurlar. Özellikle bacaklarda büyük bir küme oluşmuştur. Eğer kılcal damarlarda herhangi bir nedene bağlı olarak büzüşme meydana gelirse bölgesel olarak kılcal damarda kan birikmesi meydana gelebilir.

İlginizi çekebilecek sağlık temalı içerikler;

İlginizi Çekebilir!!!  Kadınlarda Cinsel İsteği Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Biriken bu kan zaman içerisinde göllenir ve kan damarlarından dışarı doğru çıkar. Dışarıdan bakıldığında bu durum örümcek ağına benzer bir görünüme neden olur. Halk arasında bu durum kılcal damar çatlaması olarak da geçer.

Kılcal damar çatlaması “kılcal damar bulunan” vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Ancak içeriğimizin başında da belirttiğimiz üzere kılcal damarlar genel olarak bacaklarda kümelenmiştir. Bu nedenle de kılcal damar çatlamaları genel olarak bacaklarda ortaya çıkar.

Bacakta Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Bacaktaki kılcal damarların çatlamasına neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunları genel olarak şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Kadın cinsiyeti ve 40 yaş üstü olmak: Kadınlarda ve 40 yaşından büyük kişilerde kılcal damar çatlaması çok daha sık görülür. Kadınların genel olarak ayakta iş yapması, östrojen hormonuna sahip olması, vücutlarında daha fazla yağ olması vb. faktörler kılcal damar çatlamasına neden olabilir. Bununla birlikte 40 yaşından sonra bacakta kılcal damar çatlaması gelişimi de artar.
  • Östrojen hormonu: Hormonlar kalp damar sistemi üzerinde etkili olan önemli faktörlerden biridir. Kadınlara özgü hormonlardan biri olan östrojen hormonu bacaklarda kılcal damar çatlamasına yol açabilir.
  • Aşırı kilo: Aşırı kilo vücuttaki pek çok sorunun temel kaynağıdır. Bu durum bacak kılcal damar çatlaması için de geçerlidir. Aşırı kilo nedeniyle bacaklara binen basınç artar. Bu da zaman içerisinde bacakta kılcal damar çatlamasına neden olur.
  • Sürekli ayakta durmak: Özellikle sağlıkçılar ve öğretmenler kılcal damar çatlaması açısından risk altındadır. Sürekli ayakta durma bacaklara normalden daha fazla basınç yüklenmesine yol açar.
İlginizi Çekebilir!!!  Kadınlarda Orgazm Sırasında Gelen Sıvının Şaşırtan Özellikleri

Bacakta kılcal damar çatlağı genel olarak bu sebeplerle ortaya çıkar. Eğer siz de bu risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz bacağınızda kılcal damar çatlaması ortaya çıkmadan gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Bacak üzerinde kılcal damar çatlamasına neden olabilecek başka durumlar da vardır. Bunlar genellikle dolaşım sistemi ile ilgilidir. Ayrıntılı bilgi için doktorunuza danışabilirsiniz.

Kılcal Damar Çatlaması Bacakta Morarma Yapar Mı?

Kılcal damarlardan vücut boşluğuna kan çıkışı olduğunda bölgesel olarak morarmalar görülebilir. Bu morarmalar kılcal damar kanamasının bir işaretçisidir. Zamanla bu morarmalar büyüyebilir ve dayanılmaz ağrılara yol açabilir.

Bacak kılcal damar çatlamasının en önemli belirtisi bölgesel ağrıdır. Bu ağrı genellikle kanamalar nedeniyle olur ve dayanılmaz şiddetlere ulaşabilir. Eğer bacağınızda kılcal damar çatlaması varsa ve bu durum ağrıya neden oluyorsa en kısa süre içerisinde tedavi için doktorunuza danışınız.

Bacakta Kılcal Damar Çatlaması Ağrı Yapar Mı?

Kılcal damar çatlaması hemen hemen her hastada ağrıya neden olur. Hastalar genellikle ağrı çekmeye başladıktan sonra tedavi için doktora başvurur. Bu ağrılar zaman zaman kendiliğinden geçebilirken zaman zaman ağrı kesicilere rağmen şiddetini arttırabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Metpamid Nedir? Ne İşe Yarar?

Bacakta kılcal damarı çatlayan bir kişi ağrı için şunları yapabilir;

  • Doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir
  • Bölgeye soğuk ve sıcak uygulamalar yapılabilir
  • Bacağın hareketliliği sağlanarak lenf sisteminin bölgedeki kanı toplaması hızlandırabilir
  • Bacağın kan dolaşımını arttırmak için egzersizler yapılabilir

Bacakta Kılcal Damar Çatlaması Belirtileri

Bacakta kılcal damar çatlama belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Morarma
  • Ağrı
  • Kızarıklık
  • Hassasiyet
  • Örümcek ağına benzer bir görünüm

Bacakta Kılcal Damar Çatlaması Tedavisi

Bacak kılcal damar çatlamasında genellikle lazerli tedavi uygulanmaktadır. Lazer tarafından bombardıman edilen bölgedeki kılcal damarlar normal formuna dönerek kılcal damar çatlaması tedavi edilebilir. Ayrıca ağrının giderilmesi için Parol ve NSAİİ grubu ilaçlar reçete edilebilir.

YouTube video

5/5 - (5 votes)

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5