Gebelik

9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

9 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebeliğin 9. haftasında bebek insan formuna daha da çok yaklaşmaya başlar. Temel vücut parçalarının oluşumu başlamıştır. Kasları, sinirleri ve organları bu hafta içerisinde neredeyse tamamen çalışmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra bebek yavaş yavaş hareketlenmeye de başlar ancak bu durum sizin tarafınızdan henüz hissedilemez.

9 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 9. haftası itibarıyla rahim büyümesine devam eder. Halen kasık kemiğinin arkasında bulunan rahmin büyüklüğü ise orta boy bir portakal kadar olur. Bu büyümenin en önemli nedeni olarak ise anne adayında meydana gelen kan dolaşımı artışıdır. Ayrıca kan hacminde meydana gelen artıştan kaynaklı olarak damarlar da belirginleşmeye başlar ve yine bu sebepten dolayı burun kanamaları ortaya çıkabilir.

Meme uçlarında koyulaşma ve büyüme durumu da devam eder. Ayrıca gebeliğin ilk günlerinden itibaren kendisini gösteren mide bulantıları da bu hafta içerisinde artarak devam edebilir.

9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

9 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

Gebeliğin 9. haftasında rutin muayeneler doktorunuz tarafından yapılmaya devam eder. Ultrason muayenelerinde bu hafta içerisinde bebeğin kalp atışları duyulabilir. Fakat bu kesin bir durum olmadığı için duyulmadığı takdirde endişelenecek bir durum olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.

9 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebelikte 9. haftada da beslenmeye dikkat edilmesi son derece önemlidir. Özellikle bu hafta içerisinde kalsiyum içerikli besinlerin tüketimi son derece önemlidir. Süt veya süt ürünlerinin tüketimi kesinlikle yapılmalıdır. Aynı şekilde protein alınması da düzen içerisinde sürmelidir. Vücudun şeker ihtiyacı da meyve veya doğal yollarla kurutulmuş meyveler sayesinde giderilmelidir. Beslenmede olabildiği kadar doğal ve organik besinlerin tüketilmesi istenir.

İlginizi Çekebilir!!!  Hamilelikte Göbek Çizgisi Nedir? Neden Olur?

9 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte 9. hafta içerisinde her hafta olduğu gibi vitamin alınması önemlidir. Özellikle iyi derecede yıkanmış salata ve az pişmiş sebzeler güçlü C vitamini kaynakları olarak tüketilebilir. Ayrıca hamileliğin 9. haftasında hamilelik diyetinin önemli parçalarından D vitamini takviyesi de alınmalıdır. Bu vitamin bebek gelişiminde ve kemiklerin güçlenmesinde kritik rol oynar. Kalsiyum ve fosfat seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.

D vitamini alınması için en doğal yol güneş ışınlarına yeterli derecede maruz kalmaktır. Ayrıca D vitamini oranında artış sağlayabilecek besinler olarak ise somon gibi yağlı balıklar (haftada en fazla 2 porsiyon olmalı) ve özellikle sarısı olmak üzere yumurta tüketimi gerçekleştirilebilir.

9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

9 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebelikte 9. haftaya girildiğinde bebek gelişimine hızla devam etmektedir. Kol, bacak ve parmak gibi organları gelişimini sürdürmektedir. Parmaklarının uçlarında dokunma yerleri gelişir ve parmaklar uzamaya başlar. Ayak parmakları ise yapışık olduğu perdelerden kurtularak ayrılmaya başlar. Bu haftaya girildiğinde bebekte omuz ve dirsek yapıları oluşumunu sürdürür.

Kıkırdak yapıları ise kemikleşmeye doğru yol alır. Kemiklerde yaşanan bu gelişim eklemlerin de gelişmesini desteklemeye yarar. Kafatasının şekli ideale yakın hale gelir, sırtı düzgünleşir ve boynu gitgide belli olmaya başlar. Gözler halen başın iki yanında yer alsa da gelecek haftalarda başın ortasına doğru yerini alacaktır. Bu hafta içerisinde yaşanacak en önemli gelişmelerden biri ise göz kapakların açılıp kapanma hareketlerine hazırlanmaya başlamasıdır. Ayrıca bebek ağzını açıp kapama hareketlerini, başını oynatmayı ve kol ve bacaklarını hareket ettirmeyi de bu hafta içerisinde yapabilir.

Sindirim sisteminin oluşumu da bu hafta içerisinde önemli yol kat eder. Pankreas insülin üretimine başlar ve karaciğer işlevlerini yerine getirmeye hazır hale gelir. Bunun yanı sıra kan akışını sağlamaya yarayan valfler de oluşumunu tamamlar. Kemik iliği, dalak ve karaciğerin kan hücreleri sağlama görevini üstlenmesi nedeniyle daha önceden bu görevi yerine getiren yolk kesesine olan ihtiyaç ortadan kalkar.

İlginizi Çekebilir!!!  Bebeğinizin Cinsiyetini Önceden Seçebilir Misiniz?

Hamilelikte 9. Hafta Yaşananlar

Hamilelikte 9. haftaya gelindiğinde mide bulantıları ve kusma gibi durumlar devam etse de bunun kaynağı bebeğin hareket halinde olduğundandır. Yine bu hafta içerisinde idrar çıkma isteğindeki sıklık da sürecektir. Ancak bu durumların artık yavaş yavaş sonlarına yaklaşılmaktadır.

Büyümekte olan rahmin ihtiyaçlarının giderilmesi adına kan hacminde de artışlara rastlanabilir. Bu durum olumsuz gibi gözükse de doğum zamanı meydana gelebilecek olası kan kayıplarının önlenmesi adına önemlidir.

9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte 9. hafta içerisinde ortaya çıkabilecek cilt sorunlarının önüne geçmek ve cildi rahatlatmak adına su tüketimi arttırılmalı, sağlıklı beslenmeli ve doğal cilt bakım ürünleri kullanılmalıdır. Duygu durumlarında da iniş çıkışlar yaşanmaya devam edebilir fakat bunların sizi etkilemesine izin vermemelisiniz. Bu hafta içerisinde protein tüketimi de düzenli bir şekilde sürdürülmelidir. Kalsiyuma da fazlasıyla ihtiyaç duyulan bu dönemde gün içerisinde 1000-1500 mg düzeyinde kalsiyum içeren besinlerin tüketimi önemlidir.

9 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 9. haftasında da erken dönem belirtileri olan mide bulantıları ve sık idrara çıkma durumları devam etmektedir. Ayrıca bu hafta içerisinde kasık bölgesinde yüksek şiddetli ağrılar oluşabilir. Endişe gerektirecek bir durum olmasa da böyle bir durum görülmesi halinde doktorunuza başvurmalısınız.

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Gebelikte 9. haftaya girildiğinde yavaş yavaş kilo alınmaya başlansa da asıl karın şişmesi 16-17. haftalarda görülmeye başlanacak ve 20. hafta itibarıyla da dışarıdan görülebilecek seviyeye ulaşacaktır.

9 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebeliğin 9. haftasına gelinmesi durumunda testler yüksek oranda pozitif sonuç verecektir.

9. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 9. haftasına gelindiğinde bebek yaklaşık olarak 22-25 mm büyüklüğündedir. Bu büyüklük bir kiraz boyutuna denktir. Bebeğin ağırlığının ise 2,5-3 gr olduğu bilinir.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Hamileliğin fark edilmesinde önde gelen durumlardan olan adet gecikmeleri 7 günden fazla süre ile gecikirse hamilelik ihtimalinden bahsedilebilir. Bu durumda yapılacak idrar ve kan testleri sayesinde gebelik tespiti yapılabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  38. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Gebelik Hesaplama 2020

Gebelik hesaplarken son adet döneminin başlangıcı hamileliğin ilk günü olarak kabul edilir ve o günden itibaren geçen süre ne kadarlık hamile olduğunuzu tahmini olarak belirlemeye yarar. Ayrıca son adet döneminin 3 ay öncesine gidip 7 gün eklenmesi de bebeğin tahmini doğum tarihine ulaşmanızı sağlayacaktır. Sitemiz içerisinde bulunan Gebelik Hesaplama bölümüne giderek detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testleri türlerine göre farklı yollarla anlaşılabilir. Kan testleri yapılan sağlık kuruluşu tarafından sonucu ulaştırılan bir test türüdür. İdrar testlerinde ise çubukta oluşan çizgiler test sonucunu anlamamızı sağlar. Tek olarak beliren çizgi sonucu negatif olarak belirtirken, çift çizginin oluşması sonucun pozitif olduğunu anlamamızı sağlar.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelik testi yaptırmak için adet kanama düzeni dikkate alınmalıdır. Düzenli adeti olanlar, son adet döneminin 1-2 gün sonrasında yaptıracağı veya yapacağı testlerde pozitif sonuç elde edebilirler. Adet düzensizlikleri yaşayanlarda ise bu süreç biraz daha fazla uzun sürebilir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin belirtilerine bakıldığı zaman vajinal akıntının olduğu gözlemlenmektedir. Süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı hamileliğin en önemli belirtilerindendir. Şeffaf ve kokusuz bir şekilde gelmesi akıntının zararsız olduğuna işarettir. Kaşıntı ve yanma hissine sebebiyet verebilir. Başka bir renkte ve kokulu bir halde gelmesi ise enfeksiyon yaratabilecek bir durum olduğunu gösterir ve derhal doktorunuza durumu bildirmeniz gerekmektedir.

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Baş ağrısı da hamilelik belirtileri arasında bulunur. Fakat bu durum tek başına hamileliğin belirtisi olarak nitelendirilemez.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testlerinin fiyatları yapılan testin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. İdrarda yapılan testlerin fiyatları 3-5 TL ile 15-20 TL arasında değişebilir. Kanda yapılan testler ise 20-100 TL fiyat aralığındadır.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelik belirtileri arasında mide yanması da bulunmaktadır. Özellikle hamilelik dönemini başlangıcında kendisini belli eden bu durum, zaman içerisinde vücutta meydana gelen değişimler sonucu artış göstererek devam edebilir. Hamilelik sürecinin sonlarına gelindiğinde ise etkilerini kaybetmeye başlar.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamile olup olmadığınızı anlamak için idrar testi yapabilir veya kan testi yaptırabilirsiniz.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Testin türüne bağlı olarak sonucun alınacağı süre de değişkenlik gösterebilir. İdrar testlerinde sonuç 5 dakika içerisinde belli olacaktır. Kan testlerinde ise testi yaptırdığınız sağlık kuruluşunun içerisinde bulunduğu yoğunluk durumu sonucun belli olmasında belirleyicidir. Ancak şartların normal olması durumunda kan testleri de yaklaşık 1 saat içerisinde sonuç verecektir.

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1