8. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
8 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebelikte 8.haftaya gelindiğinde bebeğiniz artık fetüs olarak adlandırılmaya başlar. Beslenmesi ise halen yumurta kesesinden olup plasentadan beslenmemektedir. Ancak plasentanın gelişmesi birkaç hafta içerisinde yaşanacaktır ve rahme tutunacaktır. Bu dönem içerisinde bebeğin perdeli el ve ayakları gelişim göstermeye devam eder.
Göz kapakları gözlerini örtecek seviyeye gelir. Kuyruğu kaybolmaya başlar ve nefes borusu dile doğru uzanmaya başlar. Bebeğinizin kalbi bu dönemde dakika başına 150-170 defa atar. Bu kalp atışı yetişkin bir insanın yaklaşık iki katı daha fazladır.
8 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebelikte 8. haftada bebeğin gelişiminde güvenliği sağlamak adına annede rahim ağzı tıkacı ortaya çıkmıştır. Yaklaşık olarak bir portakal büyüklüğüne gelen rahim, mesanenin üzerinde durmaktadır. Bu durum da idrara çıkma isteğinde artışa neden olabilir.
Hamilelik hormonlarının salgılanmasında yaşanan artış sebebiyle ciltte sivilceler, kuruluk ve kaşıntılar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra 8. haftasına gelinen gebelikte adet dönemi sancısına benzer kramp gibi ağrılar ve lekelenmeye benzeyen kanamalar gözükebilir.
Genel olarak normal olarak karşılaşılan bir durum olsa da böyle bir durumla karşılaşılması halinde hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ayrıca belde kalınlaşmalar başlar ve meme bölgesinde şişkinlik, ağrı ve hassasiyet gibi durumlar oluşabilir. Vücut içerisinde artış göstermekte olan kan hacmi nedeniyle ise baş ağrıları ortaya çıkabilir.
8 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebelikte 8. haftaya gelindiğinde ilk detaylı doğum öncesi testleri başlar. Doktorunuz tarafından bebeğinizin herhangi bir hastalığı olup olmadığını öğrenmek adına bir dizi test yaptırmanız istenir. Tamamen sizin isteğinize bağlı olarak yapılacak olan bu testlerin bazıları sadece kan verme ile yapılacak olan basit testler olsa da daha komplike testler de yaptırmanız istenebilir.
Testleri yaptırıp yaptırmayacağınıza karar vermeden önce test hakkında detaylı bilgi almanız tavsiye edilir. Yapılması istenen bu testler genellikle tanı koymak adına değil tarama yapmak amacıyla yapılır. Bu dönemde yaptırılabilecek testlerden en yaygın olanları İlk Trimester taraması, NIPT ve CVS olarak bilinmektedir.
8 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin 8. haftasında da her hafta olduğu gibi beslenmeye oldukça özen gösterilmesi gerekmektedir. Bebeğe ve size zarar verebilecek besinlerden uzak durulmaya devam edilmelidir. Bu döneme gelindiğinde çinko takviyesi almanız genellikle tavsiye edilir. Ancak doktorunuza danışmadan kesinlikle kendi başınıza karar almayınız. Ayrıca 8. hafta itibarıyla doktorunuz tarafından folik asit takviyesine son vermeniz tavsiye edilebilir.
8 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebelikte 8. haftaya gelindiğinde yeterli seviyede vitamin alınması devam etmelidir. Ayrıca oluşabilecek cilt sorunlarının önüne geçmek adına doktorunuza danıştıktan sonra takviye olarak B6 vitamini de alınabilir.
8 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 8. haftasında bebek günde yaklaşık 1 mm büyümeye başlar. Bebeğin cildi halen bir kağıt kadar kalındır ve şeffaf görünümdedir. Bebeğin kemik yapısı bu dönemde kıkırdak doku şeklindedir. Yüzündeki detaylar belirginleşmeye başlar. Gözleri büyümeye ve renklenmeye, burnu, dudakları ve kulakları belirginleşmeye ve göz kapakları şeklini almaya başlamıştır.
Kalbindeki 4 oda da oluşumunu tamamlamıştır ve bebeğin kalbi günden güne güçlenmeye devam etmektedir. Beyin ön, orta ve arka kısımları neredeyse tamamen gelişmiştir. Bu haftanın sonunda ise diş ve damak yapısı ortaya çıkmaya başlamıştır.
Hamilelikte 8. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin 8. haftası içerisinde rahimde bulunan kese içerisinde sıvı oluşmaya başlar. Bebeğin organları gelişimine hızla devam eder ve üzüm tanesi büyüklüğüne kadar erişir. Ayrıca bu haftaya gelindiğinde ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bazen bu durum gecikmeye uğrayabilse de endişe edilmesi gereken bir durum olarak nitelendirilmez.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin 8. haftasında salgılanan hormonlar sebebiyle bazı kaygı durumları meydana gelebilir. Ayrıca bu dönem içerisinde bazı cilt sorunları da ortaya çıkabilir. Bunların önüne geçmek adına beslenmeyi dengede tutmaya, bol su tüketmeye, doktor kontrolü altında B6 vitamini desteği almaya ve nemlendirici kullanmaya özen göstermelisiniz.
Ortaya çıkabilecek mide yanmaları veya sindirim güçlüklerini engellemek için ise yiyecekleri yavaş yavaş ve çiğneyerek yutmaya, fazla kilo almamaya, baharat ve acı içeren yiyecekleri tüketmemeye, dar giyecekler giymemeye ve fastfood, çikolata gibi zararlı besinlerden uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebeğin büyümesinden dolayı meydana gelebilecek denge kayıpları sebebiyle yürürken sakin ve yavaş hareketlerle ilerlemeye dikkat etmelisiniz. Karnın yukarı doğru esnemesine neden olabilecek hareketlerden kaçınmaya ve merdiven, tabure gibi yüksekliklere çıkmamaya da özen göstermelisiniz.
8 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 8. haftasında görülebilecek belirtiler yorgunluk ve halsizlik hissi, kabızlık, mide bulantısı ve kaynaması, gaz, baş ağrısı, hazımsızlık, fazla salya oluşumu, idrara çıkma isteğinde sıklık, vajinal akıntı ve göğüslerde hassasiyet olarak bilinmektedir.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamilelikte ortaya çıktığı bilinen karın şişmesi kendisini 16-17. haftalar itibarıyla göstermeye başlayacaktır. İlk olarak çıplak gözle bu haftalarda ortaya çıkacak bu durum, 20. hafta sonrasında ise dışarıdan da fark edilebilecek duruma gelecektir.
8 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Gebelik testlerinin 8. hafta itibarıyla pozitif sonuç vereceği tahmin edilmektedir.
8. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebeliğin 8. haftasına gelindiğinde bebek yaklaşık olarak 15-16 mm büyüklüğündedir. Bu büyüklük bir ahududu veya ufak çilek boyutuna denktir. Bebeğin ağırlığı ise 2 gr olarak bilinir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Kadınlarda adet gecikmesi 7 günden fazla olanların hamile olma ihtimallerinden bahsedilmeye başlanmaktadır. Böyle bir gecikme yaşandığı takdirde idrar veya kan testi yaptırarak gebelik tespiti yaptırabilirsiniz.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebelik hesaplarken baz alınacak gün uzmanlar tarafından son adet döneminin ilk günü olarak tavsiye edilir. Bu tarihten itibaren geçen süre ne kadar zamandır hamile olduğunuzu tahmini sonucunu verecektir. Ayrıca bebeğiniz doğacağı tarihi de tahmini olarak hesaplamak için bu tarihin 3 ay öncesine 7 gün ekleyerek ulaşabilirsiniz. Sitemiz içerisinde yer alan Gebelik Hesaplama kısmından da sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Yaptırdığınız teste göre sonucu öğrenme durumunuz da değişebilir. Eğer kan testi yaptırdıysanız testi yaptırdığınız sağlık kuruluşundan sonucu öğreneceksiniz. Evde kendiniz idrar testi yaptırdıysanız ise çubuk üzerinde oluşacak çizgiler testin sonucunu belirler. Tek çizginin ortaya çıkması sonucu negatif olarak belirlerken çift çizginin belirmesi ise testten pozitif sonuç alındığını gösterir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik testi yaptırmanın zamanı adet kanama düzenine göre değişebilir. Çünkü hamilelik testlerinde belirleyici olan unsur olarak adet dönemi ele alınır. Düzenli olarak adet geçirenler için test döllenmenin 2 hafta sonrasında yapılabilirken, adet düzensizlikleri yaşayanlarda bu durum daha fazla sürebilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamileliğin en önemli belirtileri arasında beyaz akıntı gelmesi bulunmaktadır. Normalden farklı olduğu kolayca anlaşılan süt kıvamındaki beyaz renkli bu akıntı, şeffaf ve kokusuz ise zararsız olarak nitelendirilir. Kaşıntıya ve yanma hissine sebebiyet verebilen bu akıntı farklı bir renkte ve kokulu bir halde gelirse enfeksiyon oluşması ihtimali nedeniyle doktorunuza derhal bildirilmelidir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Baş ağrısı, hamilelik belirtileri arasında yer alsa da tek başına bir hamilelik belirtisi olarak nitelendirilemez.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Yapılacak olan testin türüne göre fiyatı da farklılık gösterebilir. İdrar yolu ile yapılacak bir testin fiyatı 3-5 TL ile 15-20 TL arasında değişebilir. Kanda yapılacak testlerin fiyatlarının ise 20-100 TL aralığında olduğu bilinmektedir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Özellikle hamilelik döneminin başlangıcında sıklıkla rastlanması nedeniyle mide yanması, hamilelik belirtisi olarak nitelendirilebilir. Hamilelik boyunca vücutta meydana gelen değişimler sebebiyle mide yanması da artışa uğrayabilir. Son dönemlere yaklaştıkça ise etkilerini kaybedecektir.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamileliğin tespiti için evinizde idrar testi yaptırabilirsiniz. Kesin sonucu almak adına ise sağlık kuruluşlarında kan testi yaptırarak hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik testi, idrar yoluyla yapıldıysa 5 dakika içerisinde sonuç verecektir. Kan yoluyla yapılan testler ise testin yaptırıldığı sağlık kuruluşunun o an içinde bulunduğu yoğunluk durumuna göre değişiklik gösterebilir. Normal durumlarda ise kan testleri de ortalama 1 saat içinde sonuç verecektir.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.