Gebelik

21. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

21 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Kilo Olur?

Gebeliğin 21. haftasına gelindiğinde bebeğin ağırlığı 320 ile 400 gram aralığında olur.

21 Haftalık Gebelik Anne Karnı Görüntüsü

Gebeliğin 21. haftasında anne karnı hamileliği gizleyemeyecek seviyede olacak kadar şişmiştir.

21 Haftalık Gebelikte Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 21. haftasında bebek 5 aylıktır.

21 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı Olur mu?

Gebeliğin 21. haftasında tuz miktarı ve baharatı fazla gıdalardan uzak durulması halinde, daha önceki haftalara nazaran daha az mide bulantısına rastlanacaktır.

21. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

21 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin 21. haftasında bakılan ultrason görüntülerinde bebeğin yüzü daha net hale gelir. Bunun sebebi burnunun, dudaklarının ve dilinin belirginleşmesidir. Kalbinin daha güçlü atmasından dolayı da bebeğin kalp sesi daha güçlü duyulacaktır. Ayrıca bu haftadaki ultrason muayenelerinde bebek hem uyur halde hem de hareket halinde görülebilir.

İlginizi Çekebilir!!!  32. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

21 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Gr Olur?

21 haftalık gebelikte bebek yaklaşık olarak 320-400 gr aralığında bir ağırlıktadır.

21 Haftalık Gebelik Ense Kalınlığı

Gebelikte 21. haftada ense kalınlığının olması gereken kalınlığının en üst sınırı 6,5 mm’dir.

21 Haftalık Gebelik Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?

Gebeliğin 21. haftasına gelindiğinde bebeğin ultrasonda gözükebilecek bir pozisyonda olması halinde cinsiyeti tespit edilebilir.

21 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 21. haftasında, bir başka deyişle hamileliğin yarısına gelindiği dönemde, bebek doğacağı boyun yarısına ulaşır. Bu dönemde bebek beslenme ihtiyacının büyük bir kısmını plasentadan karşılasa da sindirim sistemi amniyon sıvısından enerji arttırmaya yarayacak besinleri de emmeye başlar.

Cildinin tamamı bebeğin bağışıklık sisteminde önemli rolü olan ve çoğu doğumdan önce kaybolacak olan Vernix tabakasıyla kaplanmış olur. Kemik iliği oluşumunun hızlanmış olan bebeği organlarının gelişimi önemli derecede tamamlanmıştır. Duyularındaki gelişim de sürmektedir.

Gelişen tat alma duyusu nedeni ile annenin yeme alışkanlıklarının farkına varmaya başlar. Örneğin; anne çikolata benzeri tatlı gıdalar tükettiği zaman bebekte hareketlenmelerin hızlandığı gözlemlenmiştir. Amniyon sıvısı yutması sayesinde akciğerlerini doldurup boşaltma eylemlerini yapan bebek bu sayede doğum sonrası nefes almaya hazırlık da yapmış olur.

21. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

21 Haftalık Gebelikte Anne Beslenme Tablosu

Gebelikte 21. haftada da sağlıklı ve doğal yiyeceklerin tüketilmesi sayesinde vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde en az 8-10 bardak da su tüketimi yapılmalıdır. C vitamini, kalsiyum ve demir emiliminde olumsuz etkileri yaratabilen kafeinin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bunların yanı sıra gıda zehirlenmelerinden etkilenmemek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da vardır.

Yumurta ve tavuk gibi salmonella bakterisi içeren yiyecekleri pişmiş olarak tüketmelisiniz. Çiğ hallerinin ellenmesi durumunda eller veya değen bölgeler iyice yıkanmalıdır. Listeria bakterisinin bulaşması riskini oluşturabilecek pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketimi de yapılmamalıdır. Çünkü bu bakteri bebekte hayati tehlike oluşturabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Ağrısız Vakumlu Kürtaj

Hayvan pisliklerinde bulunan bir parazit olan toksoplazma karşısında da dikkatli olunmalıdır. Çiğ ette de bulunabilen bu parazite maruz kalmamak için pişmemiş veya az pişmiş et tüketilmemelidir. Tüketilecek olan sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Ayrıca yemeklerin hazırlanmasının öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır.

21 Haftalık Gebelikte Kasık Sancısı Olur mu?

Kasları ve kemikleri bağlamaya yarayan bağ dokularında yaşanan gerilmelerin sonucunda kasık ağrılarının görülmesi gebeliğin 21. haftasında da mümkün olup, endişe verici bir duruma işaret değildir.

21 Haftalık Gebelikte Kürtaj Olur mu?

Gebeliğin ilk 10 haftasında isteğe bağlı kürtaj yapılabilse de doktorunuz ile beraber vermeniz gereken büyük bir karardır. 10. hafta sonrasında ise kendi isteğiniz ile alınamayacak bir karar olup, hamileliği etkileyebilecek bir hastalığın olması gerekmektedir.

21 Haftalık Gebelik Bebeğin Aşağıda Olması

Gebelikte bebeğin aşağıda olması konuşulanın aksine bir erken doğum belirtisi değildir. Bebeğin aşağı inmesi 34 veya 35. haftalarda gerçekleşebilir.

21 Haftalık Gebelik Vücut Değişimi

Gebelikte 21. haftanın gelmesi ile birlikte anne adayında görülen en büyük değişim karındaki şişme olarak bilinir. Artık dışarıdan da belli olacak bu durumda rahat kıyafetler giyilerek konfor sağlanmalıdır. Rahim büyüklüğü ise 21 cm büyüklüğüne gelmiştir. Bu dönemde vücudun hemen hemen her bölgesinde kilo alınmaya başlanmasından dolayı gün içerisinde yapılacak aktivitelere olabildiğince dikkat edilmelidir.

Oluşabilecek ayak ve bacak ağrılarının önüne geçmek adına aktivitelerin seyreltilmesi istenir. Ayrıca vücut ağırlığını artmasından dolayı varis sorunlarının ortaya çıkma ihtimali de artar. Bu ihtimali en aza indirmek adına dengeli kilo alınmalı, birden kilo almamaya özen gösterilmelidir.

21. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

21 Haftalık Gebelik Yorumları

– Özellikle ilk 3 ayda neredeyse hiç kilo almamamdan dolayı içinde bulunduğum endişe durumu, bu dönemde aldığım kilolarla beraber yok oldu. Artık hamileyim dememe gerek kalmayacak kadar büyümüş bir karnım var.

İlginizi Çekebilir!!!  24. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

– Artık bebeğimin hareketlerini oldukça net hissediyorum ve ayırt edebiliyorum. Bu da içimi huzur kaplamasına sebep oluyor. Onun hareketlerini hissettikçe iyi olduğunu biliyorum ve doğmasını dört gözle beklemeye devam ediyorum.

– Bu haftada sırt ağrılarımın oluşmasından dolayı doktorum fizik tedaviye görünmemi veya yoga gibi rahatlamaya yönelik aktivitelere başlamamı tavsiye etti.

21 Haftalık Gebelik Karın Ne Kadar Büyür?

Gebeliğin 21. haftasında artık dışarıdan belli olabilecek kadar büyümüş bir karın olacaktır.

21 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Gebeliğin 21. haftasında vajinal akıntı gelebilmesi mümkündür.

21 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 21. haftasında kan dolaşımında yaşanacak kan artışının mukus zarlarına ve damarlara doğru baskı yapması sonucu fenalaşma hissi, burun tıkanıklığı, sıcak basması ve sık terleme gibi durumlar oluşabilir. Bunların yanı sıra baş dönmesi ve baygınlık hisleri de yaşanabilir. Bu durumların önüne geçmek adına dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Kan şekerini düşürmemek adına aç kalınmamalıdır. Öğünler atlanmamalı ve ara öğünlerde sağlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca yanı başınızda her zaman açlığı bastırmak adına kuruyemiş veya kurutulmuş meyve gibi yiyecekler bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra arada temiz hava alınmalı, müsait bir yerde olunması halinde uzanılıp ayaklar havaya kaldırılmalı ve oturulan yerden ani kalkışlar yapılmamalıdır.

21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Gebelikte 21. haftaya gelindiğinde alınması gereken kilo yaklaşık olarak 4,5-6,3 kg arası olmalıdır.

21. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

21 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolleri

Gebeliğin 21. haftasında gerçekleşecek doktor kontrollerinde detaylı ultrason görüntülerine ulaşılabilir. Bu görüntülerde bebeğin gözleri, boyu gibi merak edilenlerin görülmesinin yanı sıra cinsiyet tespiti de yapılabilir.

21 Haftalık Gebelikte Bebek Duyabilir mi?

Gebeliğin 21. haftasında bebeğin duyularında önemli bir gelişme yaşanacağından dolayı, dışarıdan gelen sesleri daha fazla duymaya başlayacaktır.

21 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu Ne Kadardır?

Gebeliğin 21.haftasında bebek orta bir havuç boyutuna denk olan 26-27 cm büyüklüğündedir.

21 Haftalık Gebelikte Anne Aşerir mi?

Gebeliğin 21. haftasında artan iştah sonucu bazı aşerme durumları gerçekleşebilir.

21 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı Olur mu?

Gebeliğin 21. haftasında diyafram kasının yaşadığı sıkışmadan kaynaklı olarak nefes darlıkları yaşanabilir.

21 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur mu?

Gebelikte yaşanılan fizyolojik değişimler ve bağışıklık sistemindeki baskılanma sonucunda idrar yolu enfeksiyonları çokça karşılaşılan bir durumdur. Bazı türleri erken doğum riskini de arttırabilecek bu durumun önüne geçilmesi adına bol sıvı tüketimi yapılmalıdır. Ayrıca yapılan çalışmalarla bu enfeksiyona karşı etkili olduğu ispatlanan yaban mersinin bu amaçla oluşturulan şase formundaki ilaçları da kullanılabilir.

21 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebeliğin tüm haftalarında önemi yüksek olan vitaminlerin alınmasına yeterli derecede ve düzenli olarak 21. haftada da devam edilmelidir. Özellikle B12 vitamininin bir başka deyişle kobalaminin alınması bu dönemde anne ve bebek sağlığı açısından oldukça gereklidir.

21 Haftalık Gebelik Baş Ağrısı Olur mu?

Gebeliğin 21. haftasında karşılaşılabilecek durumlar içerisinde baş ağrısı bulunmaktadır.

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1