19. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
19 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebeliğin 19. haftasında sıklıkla pozisyon değiştiren bebekler, baş aşağı veya baş yukarıda olacak şekilde duruş sergileyebilir. Doğumun rahat olması adına kalıcı baş aşağı pozisyonuna ise 34. haftadan sonra geçmesi beklenir. Bebeğin bu dönemdeki vücudu önceki haftalara kıyaslandığında çok daha orantılıdır. Kemiklerinin de sertleşmesi nedeniyle ultrasonda rahatlıkla görülebileceği bilinir.
19 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 19.haftası itibarıyla karındaki şişmeler artarak devam etmektedir. Bu şişmenin sonucu olarak bazen alt karın bölgesinde saplanma benzeri ağrılar hissedilebilir. Vücudun pozisyonun sıklıkla değiştirmek de bu ağrıların tetiklenmesine sebep olabilir.
Bu haftadan itibaren ciltte de bazı değişimler görülebilir. Östrojen hormonundan kaynaklı olarak avuç içinde kızarıklıklar görülebilir. Bunun yanı sıra vücudun bazı bölgelerinde deride kararmalar da görülebilir. Bunun sebebi ise vücuttaki geçici pigment artışıdır. Genellikle doğum sonrası kaybolan bu renk değişimlerinin kuvvetlenmemesi adına güneşten kaçınmak gerekir.
19 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebeliğin 19. haftasında halen yaptırılmadıysa üçlü veya dörtlü tarama testlerinin yaptırılması istenebilir. Daha önce yaptırılmış olan ikili testlerde herhangi bir risk unsuru ile karşılaşılmaması halinde ise bu testlerin istenmeme durumu da olabilir. Ayrıca bu hafta içerisindeki muayenelerde bakılacak ultrason görüntülerinde bebeğin cinsiyeti de tespit edilebilir.
19 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebelikte 19. haftada artan iştah nedeniyle fazla kilo alınabilir ve bebeğin ve sizin sağlığınıza zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple beslenmeye olduğundan daha fazla önem vermek bu dönemde çok önemlidir. Porsiyonların olabildiğince küçültülmesi gerekir. Ancak besin değeri yüksek yiyeceklerde bu durum gerekli değildir.
Gereksiz kalori alınmaması gereken durumlarda bu küçültmeye gidilir. Örnek vermek gerekirse; bir kase dondurma yerine külahta bir top dondurma yenebilir veya bir paket çikolata yerine paket içerisinden bir parça çikolata yenebilir. Ayrıca omega-3 açısından zengin olan balıkların tüketilmesi de bu dönemde bebeğin beynindeki gelişime yardımcı olacağından tüketilmelidir. Ancak bu balık tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Özellikle yüksek cıva barındıran balıklar tüketilmemeli, daha çok cıva oranı düşük somon gibi balıklar haftada iki porsiyon olmak üzere tüketilmelilerdir.
19 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebelikte 19. haftada da vitamin alınması her hafta olduğu gibi önemlidir. Ayrıca bu hafta içerisinde bebeğin beyin hücrelerinin gelişimini desteklemek adına B vitamini de beslenme tablonuza eklenebilir.
19 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 19. haftasında bebekte yaşanacak en önemli gelişim olarak cilt yüzeyinde Vernix tabakasının oluşmaya başlaması gösterilir. Bu tabaka son 3 ayda en kalın halini alır ve doğum sonrası bir kısmı hala vücutta kalır. Görevi ise cildi amniyon sıvısının asitli yapısından korumasıdır. Bununla beraber doğum esnasında bebeğin doğum kanalındaki ilerlemesini de kolaylaştırır. Bu hafta itibarı ile bebeğin tüm vücudu ince bir tüy tabakası olan lanugo ile kaplanmıştır.
Kaslarındaki gelişme süren bebek daha da güçlenmiştir ve tekme, yumruk gibi hareketlerinde serileşme gözükür. Bebeğin vücut ısısını korumaya ve doğum sonrası bebeği sıcak tutmaya yarayan yağ dokularının kalınlaşması da devam eder. Sinir sisteminin vücudun tüm kısımları ile beyin arasındaki bağ kurma çalışmaları sürmektedir ve duyularının gelişiminde hızlandırma sağladığı görülür. Özellikle bu haftada bebeğin duyma ve tatma duyuları önemli derecede gelişir.
Bebeğin cinsel organları da gelişmiştir. Kız bebeklerde rahim ve vajina oyuğunun gelişimi bu hafta içerisinde gerçekleşir. Erkek bebeklerde ise prostat gelişimi bir önceki hafta tamamlanmış olup, testisleri halen karın boşluğundan yumurtalık torbasına geçiş yapmamıştır.
Hamilelikte 19. Hafta Yaşananlar
Hamilelik sürecinin neredeyse yarısına gelinen bu dönemde anne adayı ile bebek arasındaki bağ oldukça kuvvetli bir hal almaktadır. Birbirlerini hissedebilirler ve duyabilirler. Fiziksel olarak oluşabilecek sıkıntılar can sıkıntısına sebep olabilse de bebekte görülen gelişimler bu durumun önüne geçecektir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 19. haftasında da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Özellikle karnın iyice şişmesi nedeniyle vücudun ağırlık merkezinde değişme yaşanabilir. Bu durumdan dolayı oluşabilecek düşme ve kaymalara karşı çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca yine karında yaşanan büyümeden dolayı oluşabilecek duruş değişlikleri vardır. Kambur yürüme bunların en başında gelirken, sırtta oluşabilecek ağrıları azaltmak adına omuzlar dik şekilde yürümeye özen gösterilmelidir.
İdrar yollarında yaşanabilecek enfeksiyonların önüne geçilmesi için bol su tüketimine ve tuvalete girmeden önce ellerin yıkanmasına dikkat edilmelidir. Genellikle iştahın oldukça fazla açıldığı bu dönemlerde aşırı kilo almamak adına beslenmeye de dikkat edilmesi gerekir.
Hamilelik lekelerinde koyulaşma yaşanmaması için de olabildiğince az güneşe çıkılmalıdır. Meydana gelebilecek krampların önüne geçmek için ise magnezyum ve kalsiyum içerikli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Bu krampların şiddetlenmesi halinde ise doktorunuz tarafından magnezyum ve kalsiyum içeren bir multivitamin tavsiye edilebilir.
19 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 19. haftasında ortaya çıkabilecek bazı belirtiler vardır. Rahmin büyümesi sonucunda onu destekleme yarayan yuvarlak bağ doku da esneme yaşar. Bu da karnın alt bölgesinde ağrıya veya acıya sebebiyet verebilir. Karnın şişmesi sonucu değişen denge merkezi nedeniyle sırt ağrılarının oluşması da mümkündür.
Hormon seviyesindeki fazlalık dolayısıyla vücudun fazla kan yapması sonucu burun tıkanıklıkları veya kanamaları da görülebilir. Ayrıca bu dönem içerisinde zaman zaman baş dönmelerine ya da sersemliklere de maruz kalabilirsiniz.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Gebeliğin 19. haftasına gelindiğinde karındaki şişme hızla devam etmektedir ve tahmini bir hafta sonra dışarıdan da fark edilebilecek seviyeye gelecektir.
19 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
19. haftasına gelinmiş olan bir gebelikte yapılan testler pozitif sonuç verir.
19. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebeliğin 19. haftasına gelindiğinde bebek bir kavun büyüklüğüne denk olan 16-18 cm boyundadır ve yaklaşık 250 gr ağırlığındadır.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Bir hafta ile 10 gün arasında gecikmeye uğrayan adet dönemi yaşayanlarda hamilelik ihtimali mevcuttur. Yapılacak testler ile birlikte kesin bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Gebelik Hesaplama 2020
Son adet döneminin ilk günü, hamilelik başlangıcı olarak kabul edildiğinden dolayı bu tarihten itibaren geçen zaman hamilelik sürenizi verecektir. Bu tarihin 3 ay öncesinin 7 gün sonrası da tahmini olarak doğum yapılacak tarihe ulaşmanızı sağlar. Örnek vermek gerekirse; 30 Temmuz günü son adet dönemi başlayan biri 3 ay öncesine yani 30 Nisan tarihine gidip 7 gün ekleyerek 7 Mayıs tarihini tahmini doğum yapılacak tarih olarak belirleyebilir. Sitemiz içerisinde bulunan Gebelik Hesaplama bölümünden de sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Gebelik testi türüne göre farklı yollarla anlaşılır. Kanda yapılanları testin yapıldığı sağlık kuruluşu tarafından size iletilecektir. Evde kendinizin yaptığı idrar testlerinde ise çubukta oluşacak çizginin durumu sonucu anlamanızı sağlayacaktır. Tek çizgi oluşan testlerde sonuç negatif, çift çizgi olanlar da ise sonuç pozitif olarak anlaşılır.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Regl döneminin, hamileliğin belirleyici unsuru olmasından dolayı, adet kanama düzeni baz alınarak testin yapılması gereken zaman belirlenir. Düzenli adet görenlerde bu süre döllenmenin 2 hafta sonrası olarak tavsiye edilirken, düzensiz adeti olanlarda daha uzun sürebilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamileliğin başlıca belirtilerinden biri vajinal akıntıdır. Beyaz renkte ve süt kıvamında gelmesi nedeniyle normalden farklı olduğu kolayca ayırt edilebilen bu akıntı, şeffaf ve kokusuz halde ise zararsızdır. Farklı bir renkte ve kokulu gelmesi durumunda ise enfeksiyon oluşturabilecek durumlara sebep olabileceği için bir doktora durumun bildirilmesi gerekir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Baş ağrısı da hamilelik belirtisidir. Fakat tek başına bu durumun yaşanmış olması hamilelik tespiti yapmaya yetmeyecektir.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testlerinin fiyatları türlerine göre değişmektedir. Kanda yapılan testlerin fiyat aralığı 20-100 TL olarak bilinmektedir. İdrarda yapılan testler ise 3-5 TL ile 15-20 TL fiyat aralığında bulunan türlerden oluşur.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Hamileliğin ilk zamanlarında oldukça sık karşılaşılan bir durum olan mide yanması belirtiler arasında gösterilebilir. Hamilelik süresince vücutta meydana gelen değişimlerden kaynaklı olarak etkileri artış gösterebilse de son haftalara gelindikçe etkileri azalır ve doğumdan sonra kaybolur.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamile olunup olunmadığını öğrenmek adına evinizde idrar testi yapabilir veya bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi yaptırabilirsiniz. Belirtilerin görülmesi teşhis konulması adına yeterli olmayacağından bu testleri yaptırarak kesin bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
İdrarda yapılan testler 5 dakika içerisinde sonuç verebilir. Kanda yapılan testler ise yaptırılan sağlık kuruluşunun mevcut yoğunluğuna göre farklı sürelerde sonuç verebilir. Ancak normal şartların olması halinde 1 saat içerisinde belli olacaktır.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.