Gebelik

18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

18 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebeliğin 18. haftası içerisinde bebek kol ve bacak hareketlerini yapmayı sürdürür. Özellikle tekmeleme, yumruk, ters dönme ve yuvarlanma gibi hareketleri anne adayı tarafından da sıklıkla hissedilecektir. Ağzını açıp kapatabildiği de bilinen bebeğin ultrason görüntülerinde dil çıkarma hareketi yaptığına da rastlanılır. Kemiklerinin sertleşmesi ve kalsiyum oranının artması nedeniyle kemik yapısı da bu haftadan itibaren yapılacak ultrasonlarda kendisini gösterebilir. Uygun bir pozisyonda durması halinde bebeğin cinsiyeti de belirlenebilir.

18 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 18. haftasında karındaki büyüme sürer ve rahmin üst kısmı pubik kemiği ve göbek deliği ortasında olacak şekilde hizaya gelir. Gebelikte gelinen bu haftaya kadar 4.5 ile 6 arasında kilo almış olmanız beklenir. Bacak krampları yaşanabilir, dalgınlık ve unutkanlık gibi durumlar ortaya çıkabilir ve ayaklarda ve ellerde şişmeler görülebilir.

Kan damarlarında yaşanan genişlemenin sonucu olarak örümcek ben olarak adlandırılan kırmızı noktalar yüz, boyun ve göğüs bölgelerinde ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde renk değişimleri yaşanması da mümkündür. Rahmin büyümesi sebebiyle çevresinde bulunan kasların gerilmesi ve esnemesi, kasık ağrılarına sebebiyet verebilir. Ayrıca daha önceki haftalarda yaşanan kabızlık sürebilir ve hemoroit sorunları ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  19. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

18 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

Gebeliğin 18. haftasında fetal anomali taraması ve üçlü veya dörtlü tarama testi yapılması istenebilir. Ayrıca bu hafta içinde yapılacak ultrason kontrollerinde de bebeğin durduğu pozisyonun el vermesi halinde cinsiyeti de tespit edilebilir.

18 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebeliğin 18. haftasında da her hafta olduğu gibi sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamak adına beslenmeye özen gösterilmelidir. Bebekte sinir sisteminin gelişmesinde ve anne adayında bağışıklığın güçlenmesinde ve depresyon belirtilerini hafifletmede önemli rol oynayan omega-3 yağ asitlerinin tüketimi oldukça önemlidir.

Başta balık ve ceviz olmak üzere omega-3 açısından zengin gıdalar beslenme içerisinde yer almalıdır. Ayrıca bu dönem içerisinde günlük normal ihtiyaca ek olarak 300 kalori fazla alınması yeterli olacaktır.

18 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte anne ve bebek sağlığı için olmazsa olmazlardan olan vitaminlerin kullanımına da dengeli ve düzgün bir şekilde devam edilmelidir.

18 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 18. haftası geldiğinde bebeğin duyma duyusu gelişim gösterir. Bu dönemde hem anne hem de baba adayının onunla konuşması istenir. Konuşma sırasında karın duvarının üzerinden hafifçe iteklenmesi de sizi hissetmesini sağlayacaktır.

Başta klasik müzik olmak üzere müzik dinletilmesi veya mümkünse sizin şarkı söylemeniz de istenir. Bu haftalarda bebekle ne kadar konuşulursa ilerleyen süreçte sesinizi tanıması da bir o kadar hızlı olur. Bebek, anne adayının kalp ritmini ve organlarından gelen sesleri de duymaya başlar. Bebeğin kendi kalp ritmi de dışarıdan duyacağı seslere göre farklılık gösterebilir.

Gebeliğin bu haftasında bebeğin cinsel organlarının gelişimi de neredeyse tamamlanmıştır. Bağırsaklarında ise ismi mekonyum olarak bilinen dışkının oluşumu gerçekleşir. Bebeğin solunum çalışmalarına hız vermesi nedeniyle emme ve yutma reflekslerinde de gelişimler olur.

Kavrama yeteneklerindeki gelişim de devam eder ve yüzünü veya göbek kordonunu tutabilir. Uykusu geldiği zaman esneyebilir. Anne karnındaki bir bebek 20 dakika ile 2 saat arasında uyuyabilir. Göz kapakları halen kapalı olsa da gözlerini sağa ve sola hareket ettirebilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Sert Cinsel İlişki Sonrası Vajinada Şişlik Neden Olur?

18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Hamilelikte 18. Hafta Yaşananlar

Hamileliğin 18. haftasında anne adayında rahatlama olduğu gözlemlenir ve mide bulantıları ile iştahsızlıklarının ortadan kalktığı bilinir. Bu durumlardan sonra kilo alımında hızlanma gerçekleşebileceği için beslenmeye dikkat edilmesi daha da önemli hale gelir. Kilo alımı, bel ve sırt ağrılarını da beraberinde getirebilir ve başta reflü olmak üzere bazı mide problemlerine sebep olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 18.haftasında midede ekşime veya bulantı gibi sorunlar ortaya çıkıyorsa azar azar ama sık beslenmeye dikkat edilmelidir. Başta tüketilen karbonhidrat ve protein olmak üzere besin gruplarına 1’er porsiyon daha eklenerek alınan besin miktarında artışa gidilebilir.

Özellikle bu dönemde omega-3 takviyesi yapılması da oldukça yararlı olacaktır. Balık ve ceviz başta olmak üzere omega-3 açısından zengin besin maddeleri tüketilerek bebeğin zihinsel fonksiyonlarında daha sağlıklı bir gelişme yaşanması sağlanabilir.

18 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte 18. haftada diş etlerinde yaşanan hassasiyet durumu ve kanamalar devam edebilir. El ve ayaklarda şişkinlik, nabızda artma, göbek deliğinin dışarı doğru çıkması, deride renk değişimi, kabızlık ve kendinde olmama durumu da bu dönemde karşılaşılabilecek belirtiler arasındadır. Ayrıca geçici bel veya sırt ağrılarına da bu dönemde rastlanabilir.

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Gebeliğin 18. haftası itibarıyla iyice şişen karın yavaş yavaş dışarıdan da belli olabilecek ve hamileliği belli olacağı seviyesine yaklaşmaktadır.

18 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebelikte 18. haftaya gelinmesinde yapılacak testler olumlu sonuç verecektir.

18. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 18. haftasında bebek 15-17 cm boyuna ulaşmıştır. Bu boyut büyük bir patates veya nar büyüklüğüne denktir. Bebeğin bu dönemdeki ağırlığının ise 190-200 gr olduğu bilinir.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Adet döneminin 7 ila 10 gün arasında gecikmesi halinde hamilelik ihtimali ortaya çıkmaktadır. Hamilelik belirtilerinin de gözükmesi halinde yapılacak gebelik testleri net bir sonuca ulaşılmasını sağlayacaktır.

18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Gebelik Hesaplama 2020

Kadın doğum uzmanlarının gebelik başlangıcı olarak son adet döneminin ilk günün kabul etmelerinden dolayı, bu tarihten itibaren geçen süre ne kadar zamandır hamile olunduğunu verecektir. Ayrıca yine son adet döneminin ilk gününün 3 ay öncesine gidilip 7 gün eklenmesi de tahmini olarak bebeğin doğacağı tarihe ulaşmanızı sağlar. Sitemiz içerisinde bulunan Gebelik Hesaplama bölümünden detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!!!  12. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testlerinin anlaşılma yolları test tipi ile bağlantılı olarak farklılık gösterir. Kanda yapılan testlerde sonuç testin yaptırıldığı sağlık kuruluşunca tarafınıza iletilecek olup, idrarda yapılan testlerde test çubuğunda belirecek çizgiye göre sonuç anlaşılır. Tek bir çizginin oluşması sonucun negatif olduğunun, çift çizgi oluşması ise sonucun pozitif olduğunun göstergesidir.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte adet döneminin belirleyici unsur olması nedeniyle adet kanama düzenlerine bakılarak testlerin yapılması gereken zamanlar belirlenir. Adeti düzenli olanlarda son adet döneminin 1 veya 2 gün sonrasında yapılacak testlerin pozitif sonuç verebileceği tahmin edilir. Adet düzensizlikleri yaşayanlarda ise bu sürenin daha uzun sürebileceği bilinir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelik belirtilerine bakıldığında vajinal akıntının olduğu görülmektedir. Süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı, kolayca normal akıntıdan ayırt edilebilir. Şeffaf ve kokusuz bir şekilde gelmesi zararsız olduğunun göstergesidir. Kaşıntı ve yanma hislerine sebebiyet verebilen bu akıntının, farklı bir renkte ve kokulu halde gelmesi ise enfeksiyon yaratabilecek bir durum ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı hemen bir doktora durum bilgilendirmesi yapılması gerekir.

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin belirtileri arasında bulunsa da baş ağrısı tek başına hamilelik göstergesi olarak tanımlanamaz.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testlerinin fiyatları test tipine göre farklı aralıklarda olabilir. İdrarda yapılan testlerin fiyatları 3-5 TL ile 15-20 TL arasında değişebilirken, kanda yapılan testlerde bu fiyat aralığı 20-100 TL’dir.

18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin özellikle başlangıç evrelerinde sık rastlanılan mide yanması durumu hamilelik belirtisi olarak söylenebilir. Zaman içinde vücutta gerçekleşen değişimler sonucunda artış gösterebilen bu durum, hamileliğin son zamanlarında ise kaybolmaya başlar.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamile olup olunmadığının anlanması için sadece belirtilerin görülmesi yeterli olmayacaktır. Evde idrar testi yapılması veya bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırılması kesin bir sonuç alınmasında yardımcı olacaktır.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Gebelik testleri türlerine göre farklı zaman aralıklarında sonuç verir. Evde yapılan idrar testlerinin sonucu 5 dakika içerisinde belli olacaktır. Kan testleri ise yaptırıldığı sağlık kuruluşunun içerisinde bulunduğu yoğunluğa bağlı olarak farklı sürelerde sonuç verebilir. Ancak şartların normal olması durumunda kan testlerinin de ortalama 1 saat içerisinde belli olacağı tahmin edilir.

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1