Gebelik

15. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

15 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebeliğin 15. haftasında bebek kıvrılmış pozisyonda durmaktadır. Eli ise genellikle yüzünde veya göğsündedir. Kafa kemiklerinin gitgide sertleşmesi nedeniyle de ultrason görüntüsünde daha beyaz ve parlak olarak belirir. Ayrıca cinsel organlarındaki gelişimin sona yaklaşması nedeniyle bebek uygun bir pozisyonda görülebiliyorsa doktorunuz tarafından cinsiyeti de belli olabilir.

15 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 15. haftası sizin adınıza tam olarak hamileliğin hissedilmeye başlanacağı hafta olabilir. Kıyafetlerinizin yavaş yavaş olmamaya başlayacağı bu dönem içerisinde hayal kırıklıkları yaşanması mümkündür. Bunun yanı sıra sindirim zorlukları, midede ekşime, bitkinlik, kabızlık, iştahta artış, burun içi dokusunda şişlik, burunda ve dişetinde kanama, baş ağrısı, ayak ve bileklerde şişkinlik ve varis problemleri de kendisini bu hafta içerisinde gösterebilir.

Regl dönemi öncesi yaşanan duygusal iniş çıkışların da bu haftalarda kendini gösterebildiği bilinir. Odaklanmada zorlanma ve unutkanlık gibi durumların da yaşanabileceği bu haftada rahmin karna bağlanmasını sağlayan bağlarda ve kaslarda yaşanan esnemeler sonucu kasık ağrıları da meydana gelebilir.

15. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

15 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

Gebeliğin 15. haftasında yapılacak muayenelerde bebeğin uygun bir pozisyonda bulunması halinde cinsiyetinin tespiti yapılabilir.

15 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebelikte 15. haftada da bütün besin gruplarından dengeli şekilde tüketilecek şekilde bir beslenme tablosu oluşturulmalıdır. Bebeğin tiroit bezinin gelişimini hızla sürdürdüğü bu haftalar içerisinde iyot bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önemlidir. Ayrıca gün içerisinde bol su tüketilmesine de özen gösterilmelidir.

İlginizi Çekebilir!!!  Dış Gebelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?

15 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte 15. hafta itibarıyla başlangıçtan beri tüketilen vitamin kullanımı yeterli seviyede olacak şekilde devam etmelidir. Her besin grubunun bebeğin gelişimine ve annenin sağlığına ayrı katkıları olduğundan vitamin de diğer besinlerle birlikte dengeli ve düzenli bir biçimde alınmalıdır.

15 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 15. haftası içerisinde bebeğin gözleri halen kapalı durmaya devam etmektedir ve bu durum yaklaşık 23. haftaya kadar bu şekilde devam edecektir. Birkaç haftadır çalışmaya devam eden tiroit hormonları da görevine devam etmektedir. Önceki haftalarda kasların beyne bağlandığı sinirlerde oluşmuş olan miyelin adlı yağlı tabakanın bu hafta içerisinde iyice gelişmesi nedeniyle bebek tarafından yapılacak hareketlerin sayısında da artış yaşandığı gözlemlenir.

Kollar ve bacaklar önceki haftalara kıyaslandığında çok daha hızlı hareket edecektir. Anne karnı içerisinde takla, yumruk ve tekme gibi akrobatik hareketleri yapacak seviyede hareketlidir ve başını sağa sola çevirebilir. Bebeğe bu hareketleri yapabilecek esnekliği ise 3 damar sisteminden meydana gelen göbek bağı sağlamaktadır. Bu hafta itibarıyla da hala ince deriye sahip olan bebeğin derisinin altında bulunan yağ miktarı azdır. Lanugo olarak isimlendirilen ve doğumdan sonra tamamı dökülecek olan ince tüyleri oluşmuştur.

15. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Hamilelikte 15. Hafta Yaşananlar

Hamileliğin 15.haftasında doktorunuz tarafından amniyosentez yaptırmanız önerilebilir. Bebeğin amniyon sıvısı içerisinde bulunduğu sırada deri hücrelerinden bazılarını bu sıvının içine döktüğü bilindiğinden dolayı amniyosentez yöntemi sayesinde bu hücreler incelenip bebeğin kromozom yapısı belirlenebilir.

Sıklıkla 15-16. haftalarda yapılması tavsiye edilen bu durumun 18 ila 26.haftaya kadar yapılması mümkündür. Amniyosentezin önerildiği durumlar ise 35 yaş üzeri olunması, down sendromu veya diğer kromozomlara bağlı olacak bir anormallik riski bulunması ve ikili test ile kan testlerinde yüksek risk çıkması olarak bilinir. Bu işlem annenin karnından rahim boşluğuna doğru ince uzun bir iğnenin sokularak amniyon sıvısından örnek alınması ile gerçekleştirilir.

Elde edilecek sonuçların %99,4 oranında doğru olacağı tahmin edilir. Ancak bu işlem bebek açısından bazı riskleri de içerisinde bulundurur. Bunun için alternatif olan geliştirilen kan testi uygulaması da mevcuttur ve yapılacak test için gerekli kararı sadece anne ve baba adayı verebilir.

İlginizi Çekebilir!!!  20. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Dikkat Edilmesi Gerekenler

15 haftalık hamileliklerde uyku sorunu yaşanabileceğinden ötürü bunun önüne geçmek adına dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Günü olabildiğince aktif geçirerek bedeni çalıştırmak rahat uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Gün içerisinde yapılan şekerleme ve uykuları da mümkün olduğu kadar kısa süreli yapmak gerekir.

Uykuyu düzene oturtmak ve aynı saatte uyumaya olabildiğince özen göstermek de önemlidir. Akşamları yemek yenmemesi veya aşırıya kaçılması da uyku sorunları oluşturabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Uyku öncesi kaygı hissi yaratacak şeylerin düşünülmesinden de uzak durulmalı, rahatsızlık hissedilen durumlar eşinizle veya bir tanıdığınızla paylaşılarak rahatlama sağlanmalıdır.

Geceleri tuvalet ihtiyacı nedeniyle sık uykudan uyanma durumu olanlar ise akşam saatlerinden sonra sıvı almamaya dikkat etmelilerdir. Akşam sıvı ihtiyacı hissetmemek adına da gün içinde bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.

15 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 15. haftasında da bazı belirtiler yaşanabilir. Halsizlik, kabızlık, baş ağrısı, baş dönmesi, burun tıkanıklığı, burun kanaması, diş etlerinde hassasiyete bağlı kanama oluşması, hemoroit ve varis en yaygın bilinen belirtilerdir. Bu belirtilerin yanı sıra olumlu olarak nitelendirilebilecek belirtiler de mevcuttur. Bunlar da idrar çıkma isteğinde azalma, mide bulantılarında azalma veya kesilme ve iştahta açılma olarak bilinmektedir.

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Gebeliğin 15. haftasına gelindiğinde karın iyiden iyiye şişmiştir ve birkaç haftaya kadar hamile olunduğu belli olacak seviyeye ulaşacaktır.

15. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

15 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebeliğin 15.haftasına girilmesi durumunda yapılacak testler pozitif sonuçlanacaktır.

15. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 15.haftasında bebek orta boy bir şeftali boyutuna denk olan 10-11 cm büyüklüğündedir. Bebeğin bu dönemdeki ağırlığı ise 70 gr’dır.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Beklenen adet döneminizde en az 7 günlük bir gecikme yaşanması durumunda hamilelik ihtimalinden bahsedilebilir. Bu durumu kesin bir sonuca ulaştırmak adına evde kendiniz idrar testi yapabilir veya bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!!!  Estrofem Nedir? Ne İşe Yarar

Gebelik Hesaplama 2020

Gebelik hesaplarken başlangıç olarak son adet döneminin ilk günü kabul edildiğinden dolayı o tarihten sonra geçen süre hamilelik sürenizi verecektir. Son adet dönemi başlangıcının 3 ay öncesine gidilip 7 gün eklenmesi de tahmini olarak doğum yapacağınız tarihi verecektir. Örneğin; 20 Ekim günü son adet döneminin ilk günü olan biri 3 ay öncesine yani 20 Temmuz gününe 7 ekleyerek 27 Temmuz tarihini tahmini olarak doğum yapacağı tarih olarak bulabilir. Sitemizin içerisinde mevcut olan Gebelik Hesaplama kısmından da detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirmeniz mümkündür.

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testlerinin anlaşılması yapılan veya yaptırılan testin türüne göre farklılık gösterir. Evde yaptığınız idrar testleri, test yapılan çubukta belirecek olan çubuğun durumuna göre anlaşılır. Tek çizginin oluşması sonucun negatif olduğunun, çift çizginin oluşması ise sonucun pozitif olduğunun göstergesidir. Kan testlerinde ise sonuç testin yapıldığı sağlık kuruluşu tarafından size iletilecektir.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte adet dönemi belirleyici rol oynadığından ötürü adet kanama düzenine göre testin yapılması gereken zaman belirlenir. Düzenli adet gören kişiler döllenmenin gerçekleşmesinden 2 hafta sonra test yaptırabilirken, düzensiz adet görenlerde bu süreç uzayabilir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Vajinal akıntı, hamileliğin başlıca belirtileri arasında gösterilmektedir. Normalde olan akıntıdan farklı olarak süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı, kaşıntı ve yanma hissi oluşturabilir. Akıntı şeffaf ve kokusuz ise zararsızdır. Ancak farklı bir renkte ve kokulu olarak gelmesi halinde enfeksiyonel bir durumun habercisi olabileceği için durumun bir doktora bildirilmesi istenir.

15. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin belirtileri arasında baş ağrısı olduğu gözlemlense de bu durum başlı başına hamileliğin habercisi olarak nitelendirilemez.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testinin fiyatı yapılan test türüne göre değişebilir. Kanda yapılan testlerin fiyatları 20-100 TL arasında değişebilir. İdrarda yapılan testlerin ise 3-5 TL aralığından 15-20 TL fiyat aralığına kadar türleri bulunmaktadır.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelikte başlangıç evresinden itibaren gözükebilen bir durum olan mide yanması belirtiler arasında yer almaktadır. Hamilelik süresince artış gösterebilen bu durum, son evrelere yaklaşıldığı zaman etkilerini kaybeder ve yok olur.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamilelik olup olmadığınızın tespitinin yapılması için evde idrar testi yapabilir veya bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırabilirsiniz.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Gebelik testleri, idrar yolu ile yapılması halinde 5 dakika içerisinde sonuç verir. Kanda yapılan testlerde ise testin yapıldığı sağlık kuruluşunun o anki yoğunluğuna göre farklı sürelerde sonuç alınabilir. Şartların normal olması halinde kan testleri de yaklaşık 1 saat içerisinde belli olacaktır.

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1