12. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
12 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebeliğin 12. haftasına gelindiğinde başı ve vücudu daha orantılı bir hale gelmiştir. Daha önceki haftalarda bir virgüle benzer olarak kıvrımlı şekilde durabilen bebek, bu hafta daha dik hale gelebilir. Bebeğin hıçkırıkları başlamıştır ve bu durum ultrason görüntülerinde izlenebilir. Bu dönemde bebeğin yüz hatları iyice netleşmeye başlamıştır. Burun, ağız, üst dudak, kulaklar ve gözler iyiden iyiye belirginleşmiştir. Bebeğin kalp atış hızı 120-160 atım olarak ultrason görüntüsünde dinlenebilir.
12 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 12. haftasında rahim boyu neredeyse bir greyfurt büyüklüğüne gelmiştir. Bundan kaynaklı olarak yan taraflarda kas ağrıları meydana gelebilir. Daha önceki haftalara göre daha yukarı konumlandığı için mesanede hissedilen ağrılarda azalma yaşanacaktır. Hamileliğin başlangıcından itibaren yoğun olarak beliren mide bulantıları ve yorgunluk hissiyatı neredeyse tamamen ortadan kalkacak, yerini canlanma ve enerjik olmaya bırakacaktır.
12 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebeliğin 3. ayının sonu itibarıyla yapılması gereken testler için en uygun haftalardan birine gelinmiştir. Bu testler sayesinde bebekte oluşabilecek bazı hastalıkların önceden tespiti yapılabilir. Ayrıca hamileliğin durumuna göre ihtiyaçlar belirlenerek doğuma kadar uygulanacak program belirlenir.
12 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin 12. haftasında da beslenmeye dikkat edilmesi çok önemlidir. Bağırsakların hareketlenmesi adına su tüketimi arttırılmalı, lif oranı bakımından zengin gıdalar alınmalıdır. Lif takviyesi alabileceğiniz gıdalar çavdar, yulaf, arpa, fasulye, bakliyat, meyve ve sebzeler olarak bilinmektedir.
12 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebelikte ilk haftalardan itibaren kullanımına önem verilen vitaminlerin alınmasına bu dönemde de yeterli derecede devam etmelidir.
12 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 12. haftasında bebek anne karnında akrobatik hareketler yapmaya başlayabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse; rahmin içinde tırmanabilir, ters durabilir, gerinme hareketleri yapabilir ve ters takla bile atabilir. Ayrıca tekme atmaya ve kollarıyla boksa benzer hareketler yapmaya da başlayabilir. Hamileliğin bu haftasına gelindiğinde organlar yerlerini almış ve gelişimine devam eder durumdadır.
Böbrekler iyi çalışmaya devam etmekte, plasenta ve göbek kordonu görevlerini kusursuza yakın yapmaktadır. Bebek, büyümesini içerisinde sürdüğü amniyon sıvısını yutup, bağırsak ve böbreklerden süzme yoluyla idrar şeklinde gebelik kesesine bırakır. Amniyon sıvısının içerisinde büyüme sırasında dökülen tüy, saç ve tırnak gibi dokuların bulunabilmesi nedeniyle amniyosentez uygulaması yapılarak bebeğin kromozom yapısının incelemesi gerçekleştirilebilir.
Bebek, nefes alma denemelerine suyun içinde devam eder ve akciğerlerinin gelişimine katkı sağlar. Bu hafta içerisinde parmakların hareketlerinde hızlanma gözükebilir hatta parmaklar kıvrılabilir. Bazı bebeklerde başparmak emme ve göz kısma gibi hareketler de yapılabilir. Bu haftada yapılan hareketlerin büyük bir kısmı refleks olarak nitelendirir.
Kaslarının gelişmesi devam ettikçe ise beyin sinyallerine cevap verebilir. Karnınıza dokunduğunuz zaman veya bastırma hareketi yaptığınız zaman bu durumu hissedebilir. Bebeğin üreme sisteminde ve cinsel organında da gelişim devam etmektedir. Daha önceki haftalarda kemik formunda sertleşmeye başlayan kıkırdak yapıdaki kemikleri, bu haftada da buna devam edecektir.
Hamilelikte 12. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin 12. haftasında, bebek insan formuna iyice yaklaşmaya başlar. Başı ile vücudu daha orantılı hale gelir, yapışık halde duran parmakları ise yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Annede ise artan hormon üretimi nedeniyle göğüslerde büyüme yaşanabilir ve kahverengi kısımlarda genişlemeler gözükebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte 12. haftaya gelindiğinde vücutta eksik olan vitamin ve mineralleri belirlemek adına tam kan sayımı yaptırmanız önemlidir. Bir önceki haftadan itibaren yani gebeliğin 11. haftasından sonra kullanılması tavsiye edilen demir tableti kullanımına henüz başlanmadıysa mutlaka bu hafta içerisinde başlanmalıdır. Eğer doktorunuz size önermeyi unutursa kendisine hatırlatmanız gerekmektedir.
Memelerde acıma hissi yaşanması durumunda, doğum yapıldıktan sonra da kullanabileceğiniz organik meme ucu kremi memenin her bölgesine uygulanabilir. Ancak bu uygulanmanın bir masaj şeklinde uzun süreli yapılması, doğum başlatıcı etkilere neden olabilir. Bu sebeple kremin uygulanma süresi kısa tutulmalıdır.
Bu haftaya gelindiğinde yorulmalar çabuklaşabilir ve nefes nefese kalma durumları ortaya çıkabilir. Bunun nedeni de vücudun oksijen ihtiyacında artış olmasıdır. Eğer egzersiz hareketleri yapıyorsanız bu durum oluşabilir. Bunun önüne geçmek adına aralıklarla dinlenmeli ve kısa molalar verilmelidir.
12 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 12. haftasına gelindiğinin en önemli belirtisi iştahta yaşanacak olan artıştır. Bunun yanı sıra kan hacminde meydana gelen artıştan dolayı diş etlerinde hassasiyet meydana gelebilir ve kanamalar oluşabilir.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamilelikte kilo alımı haftadan haftaya devam etse de hamileliğin belli olacağı kadar bir şişkinlik 16-17. haftalardan sonra çıplak karında belli olacaktır. 20. hafta sonrasında ise bu durum dışarıdan da belli olacak hale gelecektir.
12 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Gebeliğin 12. haftasına gelindiği zaman yapılacak olan testler pozitif olarak sonuçlanacaktır.
12. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebelikte 12.hafta itibarıyla bebek 5-6 cm büyüklüğündedir. Bu büyüklük yaklaşık olarak bir mürdüm eriği boyutuna denktir. Bebeğin ağırlığı ise 13-14 gr olarak bilinir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Hamilelik tespitinin önemli durumları arasında yer alan adet gecikmelerinin 7 günden fazla süreli olması durumunda hamilelik ihtimali oluşabilir. Yapılacak testler ile birlikte kesin sonuca ulaşılabilir.
Gebelik Hesaplama 2020
Kadın doğum uzmanları tarafından gebelik başlangıcı olarak son adet döneminin ilk günü baz alınır. Bu tarihten bulunan zamana kadar geçen süre hamilelik süresini tahmini olarak verecektir. Bunun yanı sıra son adet döneminin başlangıcından 3 ay öncesine gidilip 7 gün eklenmesi de tahmini olarak bebeğin doğacağı tarihi verecektir. Sitemiz içerisinde yer alan Gebelik Hesaplama bölümünden de sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
İdrar yolu ile yapılan testlerde sonuç çubukta belirecek olan çizgilere göre anlaşılacaktır. Tek çizginin çıkması sonucun negatif olduğunu, çift çizgi oluşması ise sonucun pozitif olduğunu gösterecektir. Kan yolu ile yapılan testlerde ise sonuç yaptırılan sağlık kuruluşu tarafından size iletilecektir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelikte testlerinin yapılmasında dikkat edilen durum adet kanama düzenidir. Düzenli adet geçirenlerde döllenmenin 7 gün sonrasında yapılan testlerde kesine yakın sonuç alınabilir. Adet düzensizlikleri bulunanlarda ise bu süreç uzayabilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamileliğin belirtileri arasında vajinal akıntının olduğu görülmektedir. Normalden farklı bir şekilde süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı, kokusuz ve şeffaf durumda ise zararsız olarak değerlendirilir. Yanma hissi meydana getirebilir ve kaşıntıya sebebiyet verebilir. Akıntı farklı bir renkte gelirse ve koku oluşturursa bu durum enfeksiyona sebebiyet verebileceği için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik belirtileri arasında baş ağrısı da bulunsa da tek başına hamilelik tespiti yapılacak bir belirti olarak değerlendirilemez.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Yapılacak testin türüne göre fiyatı da farklılık gösterecektir. Kan yoluyla yapılan testlerde fiyat aralığı 20-100 TL aralığında değişebilir. İdrar yoluyla yapılan testler ise 3-5 TL aralığında başlayıp 15-20 TL fiyat aralığına kadar ulaşabilir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik başlangıçlarında sık rastlanılan bir durum olmasından kaynaklı belirtiler arasında mide yanması olduğu bilinmektedir. Zaman içerisinde vücutta oluşan değişimlerden kaynaklı olarak etkileri artarak devam edebilir. Ancak hamileliğin son demlerine gelindiğinde etkileri kaybolacaktır.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamile olup olmadığınızı anlayabilmek için idrar testi yapabilir veya bir sağlık kuruluşundan kan testi yaptırabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik testlerinin belli olma süreleri testin türüne göre değişecektir. Kan yoluyla yapılan testlerin sonucu testin yapıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluk durumuna göre farklılık gösterse de normal şartlar içerisinde ortalama 1 saat içerisinde sonuç belli olacaktır. İdrar yoluyla yapılan testlerde ise sonuç yaklaşık 5 dakika içerisinde belli olacaktır.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.