Gebelik

10. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebeliğin 10. haftasında bebek 3,5 cm büyüklüğüne ulaşır ve gün geçtikçe insan formuna daha fazla benzemeye başlar. Kemikleri ve kıkırdakları oluşmaya başlayan fetüsün bacaklarında bulunan küçük çıkıntılar diz ve bileklere dönüşür. Kollar da dirseklerin oluşmasıyla beraber tamamlanır ve bebek kollarını bükmeye başlar.

10 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 10. haftası itibarıyla rahim boyu büyük bir portakal kadar olur ve karın belirginleşmeye başlar. Hamileliğin başlangıcından itibaren beliren mide bulantıları bazı annelerde yavaş yavaş azalmaya başlar. Yorgunluk ve uyku hali ise devam edebilir.

Baş ağrıları, kabızlık ve sık idrara çıkma isteği durumlarının yanı sıra baş dönmeleri ve fenalaşmalar da meydana gelebilir. Kan hacminin artmasından kaynaklı olarak damarların belirginleşmesi de devam eder. Ayrıca duygusal iniş ve çıkışlar da bu dönem içerisinde yaşanmaya devam edebilir.

10. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

10 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

Gebeliğin 10. haftasında yapılacak rutin muayenelerde ultrason kontrolünde bebeğin kalp atışları ilk kez tespit edilebilir.

10 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebeliğin 10. haftası sonrasında azalmaya başlayan mide bulantıları yemeklerin üzerinizdeki etkilerinin azalmaya başladığını gösterse de beslenmeye dikkat edilmeye devam edilmelidir. Yeterli derecede beslenilmeli ve sağlıklı yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Sebze ve meyvenin bol bol tüketilmesine önem verilmelidir.

İlginizi Çekebilir!!!  16. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Sabah uyanınca ortaya çıkan bulantılarda düzelme yaşanması halinde enerji verici, besleyici ve sağlıklı kahvaltılar yapılmaya başlanabilir. Gün içerisinde ara sıra tüketilen atıştırmalıklara da devam edilmelidir. Fındık, yer fıstığı, badem ve Antep fıstığı gibi kuruyemişler içerisinde bulundurdukları protein, yağ, lif, vitamin ve mineral nedeniyle atıştırmalıklar arasında en öne çıkanlardır.

10 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte 10. haftada da her hafta olduğu gibi yeterli derecede vitamin alınması sizin ve bebeğiniz adına son derece önemlidir.

10 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 10. haftasına gelindiğinde bebeğin organ ve vücut sistemleri tamamen yerlerini alır. Beyin ve omurilikteki gelişim ise hamilelik boyunca sürer. Göbek kordonu oluşmaya başlar ve kan dolaşımını sağlama işlevini üstlenmeye başlar. Bebeğin böbrekleri de artık idrar üretimine başlar. Beyinde gerçekleşen gelişim sebebiyle baş kısmında da büyüme sürer. Bu haftaya gelindiğinde bebeğin bazı algılama sistemlerinde de gelişmeler meydana gelir ve dokunmalara karşı tepki verebilir.

Bir önceki haftada büyüyen ve renklenen gözleri bu hafta itibarıyla daha net olarak belirir. Bebeğin göz renginin belirlenmesini sağlayan iris tabakası da ortaya çıkar. Kemiklerin sertleşmesi de bu haftada da devam eder. El ve ayak parmakları birbirinden ayrılmaya başlamasından dolayı hareket ettirilmesi kolaylaşır. Ayrıca el ve ayak tırnakları da yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bunun yanı sıra bağırsaklar da karın kısmına doğru yol almaya devam eder ve kısa bir sürede karnın içinde yerini alacaktır.

Gebeliğin 10. haftasına gelindiğinde tiroit bezinin çalışmaya başladığı, mide, dalak ve karaciğerin yerlerini aldıkları gözlemlenir. Karaciğer de kan üretme işlevini yerine getirmeye başlayarak çalışmaya başlar. Son olarak ise çene kemiklerinin içerisinde ilk kalıcı diş tohumları meydana gelmeye başlar ve bebek ağzını açarak dilini oynatabilir.

10. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Hamilelikte 10. Hafta Yaşananlar

Hamileliğin 10. haftasına girildiğinde bebeğiniz embriyo halinden fetüs haline tamamen geçmiş olur ve gelişimindeki en önemli dönemi geride bırakmış olur. İnsan formuna iyice yaklaşan fetüs cenin pozisyonunu almaya da başlar. Organların büyük bir kısmı çalışmaya başlar ve hızla büyümeye devam eder. Anne adayında ise hamileliğini belli edecek kadar karın şişmesi halen gözükmese de yaşanan fiziksel değişimler sebebiyle hamilelik görüntüsü oluşmaya başlar.

İlginizi Çekebilir!!!  6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 10. haftasında da dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunların en başında da her zaman olduğu gibi sağlık beslenmek vardır. Kilo almamaya dikkat edilmelidir. Masa başı çalışmayı gerektiren bir işiniz varsa oluşabilecek basur ve varis sorunlarına karşı mümkünse saat başı 10’ar dakika aralar ile yürüyüş yapılmalı ve hareket edilmelidir. Ayrıca bu dönem içerisinde kan şekerinde ani düşmelere ve hızlı kalkmanın sonucunda ani baş dönmelerine de rastlanılabilir. Bu gibi durumları engellemek adına da mideyi bastırmak için atıştırmalık yiyecekler bulundurmalı ve ara sıra tüketilmelilerdir.

Gebeliğin 10. haftasında hormonların ve kan dolaşımının artması sonucu diş etlerinde şişmeler ve kanamalar ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalı ve organik diş macunları kullanılmalı.

10 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 10. haftasındaki belirtiler yaygın olarak yorgunluk ve uykusuzluk hali olarak bilinir. İlk haftalara göre azalma gösterse de mide bulantısı da belirtiler arasında bulunmaya devam eder. Kabızlık, baş ağrısı ve sık idrara çıkma da belirtiler arasında yerlerini alırlar.

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Hamileliğin 10. haftası itibarıyla alınmaya başlanan kilolar sebebiyle karında şişmeler oluşmaya başlasa da asıl hamileliğin belli olacağı karın şişmesi 16-17. haftalarda kendisini gösterecektir.

10. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

10 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebeliğin 10. haftasına gelinmesi durumunda yapılacak testlerde pozitif sonuç alınacaktır.

10. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 10. haftasına gelindiğinde bebek yaklaşık olarak 3-4 cm boyutundadır. Bu büyüklük küçük bir kayısı boyutuna denktir. Bebeğin ağırlığı ise 4-5 gr olarak bilinir.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Beklenen adet döneminizin 7-10 gün civarı bir gecikmeye uğraması durumunda ve hamileliğin belirtilerinin kendisini göstermesi halinde yapılacak olan testler yüksek ihtimalle pozitif olarak sonuçlanacaktır.

Gebelik Hesaplama 2020

Uzmanlarca son adet döneminin başlangıcı hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu zamandan sonraki süreç hesaplanarak ne kadar sürelik hamile olduğunuzu tahmini olarak öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin doğacağı tarih de tahmini olarak hesaplanabilir. Son adet döneminin başlangıç gücünden 3 ay öncesine gidilip 7 gün eklenirse tahmini doğum yapılacak tarihe ulaşılır.

İlginizi Çekebilir!!!  25. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Örneğin; 13 Kasım tarihinde son adet dönemi başlayan biri 3 ay öncesine yani haziran ayına giderek 13+7 işlemi sonucu 20 Haziran’ı tahmini doğum tarihi olarak bulabilir. Sitemiz içerisinde yer alan Gebelik Hesaplama kısmından kendiniz de detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testlerinin anlaşılma yolu yapılan testin türüne göre farklılık gösterir. Kanda yapılan testler sağlık kuruluşlarınca sonucu öğrenilebilen testler olup, idrarda yapılan testler ise testi yaptığınız çubukta belirecek çizgilerin durumuna göre anlaşılır. Çubukta oluşan çizgi tek ise negatif, çift ise pozitif olarak sonuç alındığı belirlenir.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelik testinin yapılması gereken zaman adet kanama düzeninizin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Düzenli adet görenler döllenmeden 2 hafta sonra yaptıracakları testlerde pozitif sonuçlara ulaşabilirler. Düzensiz adet görenlerde ise bu süreç daha fazla sürebilir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin belirtilerini arasında beyaz akıntı bulunmaktadır. Normal akıntıdan farklı halde süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı, şeffaf ve kokusuz bir halde ise zararsız olarak nitelendirilir. Kaşıntı ve yanma hissine de sebep olabilecek bu akıntının farklı bir renkte ve kokulu halde gelmesi enfeksiyona sebep olabilecek bir durum yaratabilir. Bu nedenle böyle bir durum yaşanırsa derhal doktorunuza bu durum bildirilmelidir.

10. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin bilinen belirtileri arasında baş ağrısı bulunsa da tek başına baş ağrısı yaşanması hamilelik tespiti olarak yorumlanamaz.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testi fiyatları testin türüne göre değişkenlik gösterir. Kanda yapılan testler 20-100 TL fiyat aralığındadır. İdrarda yapılan testlerin fiyatları ise 3-5 TL ile 15-20 TL arasında değişebilir.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelik belirtileri arasında bulunan mide yanması, özellikle hamileliğin başlangıç evrelerinde sık rastlanılan bir durumdur. Zaman içerisinde vücutta meydana gelen değişimlere bağlı olarak da artış göstererek devam edebilir. Hamileliğin bitimine yakın bir zamanda ise etkilerini kaybetmeye başlar.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamilelik tespiti için kendiniz tarafından yapılabilecek idrar testleri ve sağlık kuruluşlarında yaptırabileceğiniz kan testleri mevcuttur.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Yaptırılmış olan testin türüne göre sonucun belli olma zamanı da değişir. İdrar yolu ile yapılan testlerden 5 dakika içerisinde sonuç alınacaktır. Kan yolu ile yapılan testler için ise testin yapıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluk durumu alınacak sonucun süresinde belirleyicidir. Her şeyin normal olarak seyretmesi halinde kan testleri de ortalama 1 saat içerisinde sizi sonuca ulaştıracaktır.

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1