1. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
1 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Hamileliğin ilk haftasında bebeğin bir şekli bulunmamaktadır. Fetal yaş hesaplanması için 1. hafta baz alınsa da asıl hamilelik 3. hafta sonrasında başlar ve bebek bu haftadan sonra şekillenmeye başlar. Bunun sebebi ise son adet döneminin başlangıç gününün hamileliğin ilk günü olarak sayılmasından kaynaklanmaktadır. Yumurta ve sperm hücreleri adet döneminin 10 ila 14. günü arasında dölleneceği için asıl hamileliğin başlangıcı 3. hafta sonrası olarak bilinmektedir.
1 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Hamilelikte ilk hafta gebelik dönemi öncesi son adet dönemi olarak da bilinir. Hamilelik yaşı olarak da bu son adetin ilk günü baz alınır. Bu dönemde vücudunuzda bir önceki ayın yumurtasından ve rahim astarından kurtulur. İlk 2 gün birçok kadın normalden daha şiddetli adet kanaması geçirmektedir. Bu durum vücutta yeni bir döngü hazırlığına yardımcı olur. Adet döneminin bitimi ile beraber bir yumurta oluşumu ve rahim astarının yeniden kalınlaşması gerçekleşir. Rahim astarı, döllenmeye uğramış yumurtanın anne rahmine düşmesinden sonra büyüyeceği yer olarak bilinmektedir.
1 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
İlk olarak hamilelikte her şeyin yolunda gittiği ve sağlıklı seyrettiği belirlenmelidir. Bunun için bir ultrason incelemesi yapılarak hamileliğin olması gereken yerde gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrolü yapılır. Eğer her şey yolundaysa dış gebelik ihtimali yok olur. Bunun dışında hamilelik sürecini olumsuz etkileyecek bazı hastalıkların olup olmadığı ve normal dışı gebelik durumlarının bulunup bulunmadığı da incelenir.
İlk haftada ultrason ile gebelik kesesi gözükmeyeceği için beklemek gerekmektedir. Bir hafta veya 10 gün sonrasında bebeğin kalp atışları da ultrason ile izlenebilecektir. Eğer ultrason incelemesi sonucunda hamileliğiniz sorunsuzsa doktorunuz sizden bazı testler yaptırmanızı isteyecektir. Bunlar hamileliğin devamında fikir verici olması için istenir.
Kan sayımı ve kan grubu, açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek testleri, tiroit hormonu testleri, bulaşıcı hastalık testleri ve pap-smear testi doktorunuz tarafından sizden istenecek tetkiklerdir. Bu testlerin yapılması sonrasında bir sonraki muayene için randevu size verilecektir.
1 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Hamilelikte ilk haftadan itibaren beslenmede düzene girilmeli ve sağlıklı beslenmeye başlanmalıdır. Bol bol su tüketilmeli, yeşil yaprağı bulunan sebzeler, içerisinde cıva bulundurmayan balıklar ve kompleks karbonhidratlar bu dönemde mutlaka tüketilmelidir. Alkol, sigara, tütün ürünleri, aşırı kafein, basit karbonhidrat, trans yağ ve kimyasal içeren ürünler kesinlikle alınmamalıdır. Ayrıca bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimine devam etmesi için gerekli olan folik asit de mutlaka tüketilmelidir.
1 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Hamileliğin ilk haftasından itibaren yararlı olabilecek vitaminler alınabilir.
1 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebelikte ilk hafta vücudun hamileliğe hazırlığı gerçekleşir ve bir bebek yoktur. Vücutta bulunan en büyük tek hücre olarak bilinen kadın yumurtası hamileliğin ilk haftası itibarıyla olgunlaşma dönemine girer. Adet döneminin başlangıcı ile çakışan bu döneme yumurtlama dönemi denmektedir ve foliküler faza girilmeye başlanır.
Hamilelikte 1. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin ilk haftasında bilinen bazı belirtilerin yanı sıra gaz, kabızlık, yorgunluk ve hormonal değişikler gibi durumlar da görülecektir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin ilk haftasında doğru ve dengeli beslenmek, doğumdan önce gerekli olan vitaminleri almak ve hafif bazı egzersizler yapmak hamilelik sürecini sorunsuz atlatmanızda önemli rol oynamaktadır.
1 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin ilk haftalarında sıklıkla karşılaşılan belirtiler adet tarihinde gecikme, mide bulantısı, kusma, aşerme, yiyeceklerden iğrenme, halsizlik, uyku hali, sürekli idrara çıkma, göğüste fazla hassasiyet ve değişim ve kokulara normalden fazla duyarlı olma durumu olarak bilinmektedir. Bunlar genel olarak rastlanılan belirtiler olsa da vücutta farklı reaksiyonlar görülebileceği ve duygu durumunun farklı olabileceği de akılda tutulmalıdır.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamileliğin ilk günlerinde karın şişmesi gerçekleşmez. Hamile kişinin karnına bakarak gebeliğin anlaşılması 4.ay sonrası yani 16 veya 17. hafta sonrası ortaya çıkmaktadır.
1 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Hamileliğin ilk haftasında kan veya idrar testlerinde bebek hakkında bilgi alınması mümkün olmamaktadır.
1. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Hamileliğin ilk haftasında bebek yumurtalığa yerleşir ve salgılanması artan östrojen hormonu sayesinde rahme yerleşerek hayata tutunur. Fakat bu durum kendini ilk haftalarda belli etmeyeceği için sizin veya doktorunuz tarafından kontrol edilemez. Bebek için detaylı bilgi ve görünümü öğrenmek için hamileliğin başlangıcı itibarıyla en az 3 hafta geçmelidir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Adet gecikmesi 7 günden fazla olan kadınlarda gebelik ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bu gibi gecikmelerde hamilelik testi yapılabilir. Testin pozitif sonuç vermesi durumunda bir doktora başvurulmalı ve kesin sonucun alınacağı testler yapılarak gebelik süreci başlatılmalıdır.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebelik hesaplamada son adet tarihinin başlangıç günü baz alınır. Kaç haftalık hamile olunduğunu öğrenmek için ve bebeğin doğacağı tahmini tarihi öğrenmek için son regl döneminin ilk günü göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Tahmini doğum tarihi, son regl tarihinden 3 ay öncesine gidip 7 gün ekleyerek öğrenilebilir. Fakat bu hesaplamalar varsayım olarak kabul görür. Hamilelik boyunca yaşanılacak durumlar ve süreçler nedeniyle doğum hesaplanan tarihe göre daha erken veya daha geç gerçekleşebilir. Sitemizde bulunan Gebelik Hesaplama bölümünden detaylı sorgulama yapabilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Gebelik testinden alınacak sonuç renk değişimini belirten çizginin oluşumuna göre belli olur. Tek çizgi oluşması testin negatif, çift çizgi olması ise testin pozitif olarak sonuç verdiği anlamına gelmektedir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik testinde adet dönemi baz alındığı bilindiğinden, testin yapılma zamanı adet kanama düzenine göre değişiklik gösterir. Düzenli adet gören kişilerde, döllenmenin 2 hafta sonrasında yani beklenmekte olan adet tarihinden 1 veya 2 gün sonra pozitif sonuç alınabilir. Düzenli adet görmeyenlerde ise süreç daha fazla olabilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Gebelikte ilk birkaç haftada beyaz akıntı gelmesi hamileliğin belirtileri arasında yer almaktadır.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Baş ağrısı, hamileliğin ilk haftalarında görülebilecek belirtiler arasındadır.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testi fiyatları testin tipi veya yapıldığı yer durumlarına göre değişken olabilir. Kan ile yapılan gebelik testi fiyatları 20 ila 100 TL arasında değişiklik gösterebilir. İdrar ile yapılan test fiyatları ise 3 ila 5 TL arasında başlayıp 15 ila 20 TL’ye kadar çıkabilen türleri mevcuttur.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Mide yanması, hamileliğin erken belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca hamileliğin son aylarına kadar belli aralıklar ile kendini gösterebilir.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamile olduğunuzdan emin olmak için evde uygulanabilecek bir hamilelik testi yaptırabilirsiniz. Testin pozitif sonuç vermesi halinde bir doktordan randevu alarak kesin sonuç alınacak testleri yaptırıp gebelik sürecine başlayabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
İdrar yoluyla yapılan gebelik testi 5 dakika içerisinde sonuç verebilir. Kan ile yapılan gebelik testi ise bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır ve alınacak sonuç sağlık kuruluşunun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Fakat normal şartlarda kan testi de en fazla 1 saat içerisinde sonuç verecektir.
Soru Sor
Aşağıda yer alan ”Yorum Yap” kısmından gebelik ile ilgili her türlü sorularınızı sorabilirsiniz.
Hafta Hafta Hamilelik – 1. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 2. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 3. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 4. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 5. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 6. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 7. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 8. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 9. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 10. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 11. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 12. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 13. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 14. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 15. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 16. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 17. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 18. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 19. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 20. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 21. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 22. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 23. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 24. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 25. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 26. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 27. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 28. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 29. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 30. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 31. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 32. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 33. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 34. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 35. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 36. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 37. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 38. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 39. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 40. Hafta Gebelik
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.